Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С прочутия Фестивал на потопа Кипър празнува Свети Дух

Снимка: Бранислава Бобанац
Уникалният фестивал Катаклизмос - Фестивалът на Потопа, се провежда единствено в Кипър, в деня на Светия Дух. Той е официален неработен ден в страната и събира хиляди хора край бреговете на Средиземно море. В народната традиция на кипърците са залегнали много ритуали, символизиращи пречистващото и освещаващо действие на Светия Дух.

Корените на фестивала Катаклизмос са свързани с легендата за библейския потоп, както и с подобен мит на древните гърци. Родствени са му и честванията през античността на боговете Афродита и Адонис.

На Фестивала на потопа се почита водата, затова най-разпространеният обичай днес е хората да се пръскат един друг с вода като символ на пречистването на тялото и душата. Неизменен аксесоар на забавленията днес за децата, а и за възрастните са водните пистолети и кофи с вода.

Тържествата продължиха през целия тридневен уикенд, но днес е тяхната кулминация. Празникът започна с божествена литургия в различни храмове в крайбрежните градове, последвана от освещаване на водата в морето. През деня има многобройни спортни прояви, състезания по водни спортове, ветроходни регати, специални програми за децата. Програмата на фестивала завършва късно тази вечер с концерти на известни гръцки изпълнители, фолклорни представления на местни танцови състави, много кипърска и гръцка музика, конкурси за чатиста - традиционната кипърска народна поетична надпревара. По този начин се популяризира кипърската култура и традиции и се стимулира развитието на туризма.

Фестивалът на потопа тази година се провежда на фона на най-тежката за последните години суша, обхванала Кипър. Язовирите в страната са запълнени едва до 44% от капацитета си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14