Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

100 години от рождението на Сийка Петрова

Снимка: operasofia.bg

Предаването е посветено на 100-годишнината от рождението на Сийка Петрова - певица, определяна като най-яркото явление сред съзвездието български изпълнителки от средата на ХХ век - както сред сопраните, така и сред мецосопраните.
Сийка Петрова е всепризнатата най-типична българска вагнерова певица, но сред десетките роли, представени от нея на сцената на Софийската опера, вагнеровите са само три или четири. Какво говорят и пишат за нея и до днес: феноменална мощ на гласа, разкошен, плътен тембър, интелигентност, красота...; ураганно мощен и изумително тембрист глас, красноречиво благородство, великолепна сценична осанка, изумително релефна дикция, одухотворена фразировка...
Всичко това ще си припомните в двата часа на неделния следобед, който ще бъде изцяло превзет от редовната ни рубрика, посветена на българския оперен театър - „Срещи, гласове, съдби” с проф. Павел Герджиков. В изпълнение на Сийка Петрова ще прозвучат арии от „Летящия холандец”, „Лоенгрин“, „Селска чест”, „Трубадур” и „Момчил”, както и фрагменти от спектакли, запазени в Златния фонд на БНР: „Тоска” с участието на Тодор Мазаров, „Фиделио” с Алексей Милковски, Мати Пинкас и Димитър Цолов, „Аида” с Маргарита Радулова и Йордан Знаменов, „Дон Карлос” с Юлия Винер и Любомир Бодуров, „Борис Годунов” с Христо Бръмбаров, Николай Гяуров и Димитър Узунов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36