Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100 години от рождението на Сийка Петрова

Снимка: operasofia.bg

Предаването е посветено на 100-годишнината от рождението на Сийка Петрова - певица, определяна като най-яркото явление сред съзвездието български изпълнителки от средата на ХХ век - както сред сопраните, така и сред мецосопраните.
Сийка Петрова е всепризнатата най-типична българска вагнерова певица, но сред десетките роли, представени от нея на сцената на Софийската опера, вагнеровите са само три или четири. Какво говорят и пишат за нея и до днес: феноменална мощ на гласа, разкошен, плътен тембър, интелигентност, красота...; ураганно мощен и изумително тембрист глас, красноречиво благородство, великолепна сценична осанка, изумително релефна дикция, одухотворена фразировка...
Всичко това ще си припомните в двата часа на неделния следобед, който ще бъде изцяло превзет от редовната ни рубрика, посветена на българския оперен театър - „Срещи, гласове, съдби” с проф. Павел Герджиков. В изпълнение на Сийка Петрова ще прозвучат арии от „Летящия холандец”, „Лоенгрин“, „Селска чест”, „Трубадур” и „Момчил”, както и фрагменти от спектакли, запазени в Златния фонд на БНР: „Тоска” с участието на Тодор Мазаров, „Фиделио” с Алексей Милковски, Мати Пинкас и Димитър Цолов, „Аида” с Маргарита Радулова и Йордан Знаменов, „Дон Карлос” с Юлия Винер и Любомир Бодуров, „Борис Годунов” с Христо Бръмбаров, Николай Гяуров и Димитър Узунов.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40
Подкасти от БНР