Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Д-р Иван Христов: Интересът към историческите забележителности се възражда

7
Снимка: Исторически музей - Дряново

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата.

Д-р Иван Христов, директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от опазването им днес в ума и сърцата на българите:

"Когато преди 3 години отидох в Дряново (аз съм от Габрово), имах големи дефицити по отношение на историята на Дряново. Опитвам се да компенсирам. Това е едно прекрасно градче с възрожденски традиции, съхранени до днес. С много забележителности, които, като че ли, не са и много познати на масовата публика. 

Всеки, който не е идвал в Дряново и влезе за първи път, го открива. Обикновено Дряново се свързва с личността на Колю Фичето. Но освен това има много други забележителности, които грабват посетителя. 

Д-р Иван Христов
Исторически музей - Дряново предлага един обходен билет. Музеят има пет експозиции, четири от тях са в различни сгради. Това са културни ценности от национално значение. Един ден не стига... Освен експозицията, свързана с живота и дейността на майстор Колю Фичето, може да се разгледа Лафчиевата къща (известна като "Къщата без пирони"), Икономовата къща, където има експонирано възрожденско църковно изкуство, а самата Икономова къща е дело на майстор Колю Фичето, строена през 1859 г. Много любопитна е и експозицията на Дряновския манастир. "Археология и Възраждане" е нейното заглавие – историята на Дряновския манастир, първите находки от палеолита..."

Освен експозициите на Исторически музей - Дряново могат да бъдат видени и други забележителности в района: Мостът на Колю Фичето, съхранен в автентичен вид; Релефната географска карта, която се намира в центъра на града, дело на местния краевед Бонка Тихова, учител по география; Часовниковата кула със запазения стар часовников механизъм...

Д-р Иван Христов споделя, че посетителите на забележителностите могат да бъдат разделение на няколко категории, но му прави впечатление, особено след пандемията, че посещаемостта се увеличава и все повече семейства идват. Това е валидно и за другите музеи в областта. Само в Исторически музей - Дряново посетителите в първото полугодие са с 4000 повече от миналата година. Хората вече искат и беседи, задават въпроси, интересът се възражда."

Музеят работи пряко с двете училища в Дряново и с детската градина – има едни добри партньорски отношения. Децата са вдъхновени, познават историята ни и историческите личности, рецитират стихотворения на българските класици.  

Д-р Иван Христов подчертава в края на разговора, че "преди всичко е важно да имаме памет и отношение към историята. Трябва да се опитваме да превърнем децата ни в граждани, нямаме друг проблем, освен манталитетен. Върху това трябва да работим."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – Исторически музей - Дряново, Национален литературен музей, Община Дряново, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска и Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15
Илюстративна снимка

Младите герои на Шипка: Ученици изкачват стъпалата към Паметника на свободата

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на свободата, към..

публикувано на 23.08.24 в 09:45