Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Приложение на етерично-маслените култури и на продуктите от тях

БНР Новини

Легенда от епохата на Великите Моголи разказва, че розовото масло станало популярно след сватбеното тържество на принцеса Нур-Джихан и императора Джихангуир. За церемонията каналите на градината в двореца били напълнени с розова вода. Под палещото слънце етеричното масло от нея изплувало на повърхността. Когато го събрали, разбрали, че се е получил траен парфюм с неповторимо ухание. Оттогава розовото масло добило слава, която и сега е ненадмината. Най-изисканите „носове” в съвременната парфюмерия сътворяват своите омагьосващи парфюми на основата на розовото масло. Благодарение на неговите съставки уханието им се запазва дълго време и кара милиарди сърца по света да бият по-силно – буйно, смело, страстно, с порив за живот. От векове чистото розово масло е използвано за лечение, хармония и наслада.
Парфюмерията е най-ярката сфера на приложение на маслата от етерично-маслените култури. Почти неизвестното здравечово масло придава на парфюмите искрящи нотки, а лавандуловото масло било използвано още от древните египтяни не само като благоухание, но и като средство за балсамиране.
Терапевтичните свойства на етеричните масла също са известни от началото на тяхното откритие. Добре изразените им бактерицидни свойства се използват за получаване на лекарства. Лавандуловото масло се прилага обикновено външно при всички видове проблеми с кожата и косата, при изгаряния, срещу ухапване от насекоми. Лавандулата дава повод и за въвеждането на термина „ароматерапия”. А специалистите съветват: „Ако за първи път започвате да се занимавате с ароматерапия, започнете от лавандуловото масло!”
Ароматните води от етерично-маслените култури имат още по-широко приложение в битовата и във висшата козметика. Козметиката също така е немислима без продуктите конкрет и абсолю, които се извличат предимно от цветовете на розата и лавандулата. Те са в основата на кремове и лосиони за поддържане на здрава и еластична кожа.
В хранително-вкусовата промишленост етерично-маслените култури се използват преди всичко като консерванти и подправки.
За продуктите от етерично-маслените култури и тяхното широко приложение разказват доцент Ана Добрева, професор Недко Недков и асистент Веселина Баджелова от Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разломи и поломи

Българският политически живот и изобщо българското общество са прогизнали от популизъм, твърди в най-новата си книга "Българските разломи" проф. Георги Каприев. Това значи, обяснява професорът, че популистките практики са включени в действие от най-началните времена на българската история – от борбите за църковна независимост и споровете..

публикувано на 13.03.25 в 09:12

Защо "изгаряме от срам" и други любопитни въпроси

Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката.  За какво ни е срамът се питаме във..

публикувано на 11.03.25 в 11:31

Проблеми в професионалното образование

Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..

публикувано на 11.03.25 в 08:20
Инж. Емил Митев

Еврика! Успешни българи: инж. Емил Митев

"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..

публикувано на 10.03.25 в 17:05

Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..

публикувано на 10.03.25 в 16:40