Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грандиозна постановка на операта "Борис Годунов" пред храм-паметника "Св. Александър Невски"

Снимка: БГНЕС

Огромната сцена е в подножието на храм-паметника "Свети Александър Невски" - една от най-впечатляващите забележителности на София. Постановката ще бъде и едно от най-мащабните събития в календара на града в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019-а.

Режисьорът акад. Пламен Карталов е доказал възможностите си да осъществява подобни проекти на открито. Той е поканил младия руски диригент Константин Чудовски, за когото "Борис Годунов" е много специално заглавие в оперния репертоар.

Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на баса Борис Христов и 85-годишнината на Николай Гяуров, както и на паметта на наскоро починалия Никола Гюзелев.

В ролята на Борис Годунов ще се превъплътят за първи път Светозар Рангелов и Мартин Цонев. Останалите солисти също са български певци. Участват балетът, хорът и оркестърът на Софийската национална опера.

Спектаклите са на 27-и, 28-и, 29-и юни, 3-ти и 4-ти юли от 21 часа.

Чуйте подробности в репортажа на Росица Кавалджиева, която ни представя и режисьорските идеи на акад. Пламен Карталов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14