Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахфест 2014 посрещна новия президент на Баховия архив - сър Джон Елиът Гардинър

| обновено на 08.07.14 в 20:39
Гардинър в Лайпциг
Снимка: Бахфест

На 13-и юни в Томаскирхе в Лайпциг с подобаваща тържественост беше открит Баховият фестивал. Той има традиции, които не се променят през годините - присъстващите знаят например, че в първия концерт ще чуят прочутия Томанерхор, който е истински феномен със своите 802 години история и с ангелския звук, с който момчетата поднасят Баховата музика. Публиката очаква също и появата на дългогодишния органист на Томаскирхе - Улрих Бьоме.


Тази година форумът беше под надслов "Истинското изкуство" и беше посветен на 300-годишнината от рождението на сина на Йохан Себастиан Бах - Карл Филип Емануел Бах. А резидентен оркестър бе канадският "Тафелмузик".

Истинска радост за музикантите и ценителите на Баховата традиция предизвика появата на новия президент на Баховия архив в Лапциг - диригентът сър Джон Елиът Гардинър.

За неговото слово и за особената почит към неговата дейност чуйте в кореспонденцията на Татяна Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14