Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство, веселие и радост под небето на столицата - Първи летен фестивал „Под откритото небе на София“

| обновено на 11.07.14 в 18:16 БНР Новини

Първото издание на Летния фестивал „Под откритото небе на София“ (2014) вече е факт. То дойде, сякаш за да запълни една отдавна осъзната емоционална празнина у столичани: покрай неспирния поток от културни събития, предлагани в концертните зали, да могат да се позабавляват И на открито, в „неформална обстановка“, с най-добрите образци от класиката, фолклора и поп-музиката! Именно това им предложи летният фестивал – една чудесна съвместна инициатива на Музикална къща - БНР и Столична община. В продължение на три дни – от 4 до 6 юли - след 19.00 часа от специално издигнатата за целта шатра пред Народния театър „Иван Вазов“, жителите и гостите на София имаха уникалната възможност да чуят не само „на живо“, но и – „на открито“ три от шестте емблематични състави на Радиото: симфоничния оркестър, народния оркестър и Биг бенда на БНР.
Фестивалът беше открит с концерт на Симфоничния оркестър на БНР. Под диригентството на маестро Пламен Джуров прозвучаха популярни творби от Хендел, Моцарт, Росини, Шуман, Григ, Бизе, Масне и Големинов. Публиката, нетърпеливо строена на площада още от 17.00 часа, посрещна с щедри аплодисменти всяко едно от изпълненията и настойчиво искаше и бисове. Специални овации получи концертмайсторката на оркестъра – цигуларката Десислава Чолакова, в чиято интерпретация прозвуча популярното „Размишление“ из операта „Таис“ на Масне.
На 5 юли на подиума застанаха музикантите от Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов. Техните изпълнения и завладяващото изкуство на солистите Янка Рупкина, Володя Стоянов, Валерия Момчилова и певиците от фолклорната формация „Ева квартет“ до такава степен екзалтираха гостите, че те спонтанно се хванаха за ръце и извиха кръшни хорá на площада. А в неделя, 6 юли, под диригентството на Ангел Заберски – син заключителен акорд на фестивала поставиха Васко Петров, Михаела Филева, Нора Караиванова и Биг бендът на БНР, към който се присъединиха и малките изпълнители от вокална група „Радиодеца“.
Първото издание на летния фестивал „Под откритото небе на София“ е част от събитията, посветени на 80-годишнината на БНР. То премина при огромен успех и изключително топъл прием от страна на посетителите (специално искам да обърна внимание на факта, че на концертите присъстваха и съвсем малки деца, които обаче се държаха достойно като истински „голяма“ публика!) , а това е сигурна гаранция, че фестивалът ще има и следващи издания и тепърва ще набира скорост. На всички, които бяха наши гости и станаха част от тази незабравима емоция, желаем весело лято и... до нови срещи!

Вижте във фотогалерията снимки от първия ден на фестивала



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58