Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на маестро Лорин Маазел

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Първите минути на „Неделния следобед“ на 20 юли са посветени на светлата памет на прочутия диригент и композитор маестро Лорин Маазел (6 март 1930 - 13 юли 2014), посветил повече от 75 години от своя живот на музицирането.
Той бе впечатляваща и нестандартна личност. Гражданин на света, говорещ свободно седем езика. Беше дирижирал почти всички световни оркестри на най-невероятни места – в Източен Берлин преди падането на Стената, в Съветския Съюз, дори в Северна Корея. Смяташе, че музиката е най-добрият дипломат. „Винаги съм вярвал, че изкуствата сами по себе си, както и техните автори и артисти, имат огромна роля в обществения живот. Но тя трябва да бъде тотално аполитична, непартийна и свободна от специфични програми. Това е ролята на възможно най-високия ред; на съединяването на народите и техните култури – заедно върху обща основа, където корените на един мирен обмен могат да се хванат неусетно, но безвъзвратно“ – написа Лорин Маазел в Wall Street Journal през 2008 година. Освен, че бе един от най-изтъкнатите световни музиканти, маестро Маазел бе страстен почитател на литературата, интересуваше се от философия, астрономия, математика и всички нови технологии, беше сериозен киноман и доста ловък в играта на пинг-понг. Работеше за ЮНЕСКО, Червения кръст и Световния фонд за дивата природа. Основа и Фондацията Шатовил, чиито цели са „да подпомага децата, да насърчава изкуствата и да поддържа човешкия дух“. Маазел обичаше и много музикални жанрове, с които не бе професионално свързан, а любимият му певец бе Тони Бенет. Апетитът му за музика и дирижиране бе огромен. Едва в последните месеци започна да отклонява ангажименти заради проблеми със здравето. Усложнения след прекарана пневмония го отправиха в отвъдното. Лорин Маазел – баща на трима сина и четири дъщери. Лорин Маазел - един богат, смислен и преизпълнен с доброта и красота земен живот.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05