Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търново кандидатства със забележителностите си за включване в списъка на ЮНЕСКО

Снимка: Катя Чорова
Велико Търново ще кандидатства за включване на природни и исторически забележителности от старата българска столица в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. В две категории се подготвят кандидатурите. В първата - културен пейзаж, ще бъдат предложени търновските хълмове и меандрите на река Янтра като уникални природни и исторически забележителности. За групов паметник ще кандидатства ансамбъл от 6 средновековни църкви във Велико Търново и архитектурно-историческия резерват Арбанаси, в които са запазени оригинални стенописи.

Основната цел на този списък на ЮНЕСКО е да популяризира и защити места и обекти, които са единствени по рода си. Включването в списъка може да донесе и финансова подкрепа за опазване и развитие на признатите за световно наследство културни и природни забележителности. Във Велико Търново са съхранени над 1 500 недвижими и 62 000 движими паметника на културата от различни епохи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14