Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 170 хиляди лева за работа по античния град Мисионис край Търговище

Снимка: уикимапия

Средствата са осигурени за реставрация, консервация и археологически разкопки на античния град Мисионис край Търговище.

Една част от парите са от министерството на културата, а другата от бюджета на общината, която си е поставила амбициозната задача да привлече повече наши и чуждестранни туристи.

Това е и основната причина през тази година средствата да бъдат увеличени, а ръководството на археологическата експедиция да бъде поверено на проф. Николай Овчаров, който ще работи заедно с местните археолози Ангел Конаклиев и Стефан Иванов, обясни кметът на общината д-р Красимир Милев в началото на археологическото лято.

Мисионис се превръща в нашата емблема, в нашия знаков обект на Търговище. Общината освен всичко това, заделя 30 хиляди лева. Искам да подчертая, че вече имаме и дарители, които с не толкова скромни суми помагат. Ще има две направления :собствено финансиране, проектно финансиране и най-вече дооформяне партньорството със съседните нам общини.

Археологическите разкопки, реставрацията и консервацията на базилика номер три на древния град Мисионис ще продължи до началото на есента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14