Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляващи находки бяха обявени в края на археологическия сезон в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац
Разкритата внушителна стена е част от цитадела от класическия период. Тя защитава от север монументална постройка, известна от 1950 г. като двореца на последната царска династия на Древния Пафос. Античният град е бил столица на царство на острова до края на 4-и век пр. н. е. Той се намира на югозападното крайбрежие на Кипър, близо до мястото, където от морската пяна се е родила богинята на любовта Афродита. Археологическите разкопки от експедицията на Университета на Кипър са проведени близо до светилището на богинята в известния исторически район.

Откритата стена се простира в продължение на повече от 80 метра, достигайки на места до височина от метър и половина. На практика тя представлява цяло укрепление, добре проектиран образец на древна отбранителна архитектура, коментираха експертите от Службата по античността на Кипър. Комплексът се състои от три основни части, а образуващите си от пресичащите се стени помещения са използвани за домакински складове и търговски площи. В двореца са намерени два големи съда за съхранение на продукти, както и много фрагменти, части от местни и вносни съдове.

Интерес представлява разкритата антична водна инсталация, разположена на тераса. Тя се състои от дълбока каменна вана и дренажна система, изработена от фино нарязани камъни. 

Намерените на мястото на проучванията покривен материал и големи керемиди показват, че комплексът е включвал широки покрити пространства. Много от стените в него са покрити с мазилка.

Основната цел на проекта, който се осъществява в района на Древния Пафос от изследователския екип от Университета на Кипър от 2006 г., е да се разкрие и проучи центърът на античната столица в Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14