Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагменти от каменна пластика откриха във Велики Преслав

Снимка: Радио Шумен

Фрагменти от каменна пластика, изработена в старата българска столица Велики Преслав в края на IX или началото на X век откри екипът на доц. Стойчо Бонев от Националния археологически институт. Според доц. Бонев тя е единствена по рода си:

Това са богато орнаментирани плочи с палнети и розети и най-различни други растителни орнаменти, които се срещат извънредно рядко в световната археология и подобен род паметници се излагат в най-големите световни музеи. Изключително рядка находка и изключително ярко свидетелство за големите възможности на преславските скулптури.Снимка
Фрагментите от пластиката за пореден път доказват, че дворецът в Преслав е бил много красив и богато орнаментиран. През тази година археолозите разкриха и две нови крила към него, което показва че архитектурният план на царската резиденция най-вероятно е бил Т-образен или кръстообразен, подобно на двореца в Константинопол. 
Проучванията във Велики Преслав ще продължат до средата на септември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14