Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Аполония"

| обновено на 28.08.14 в 17:29
30-тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата "Аполония" се открива в Созопол тази вечер. Камерният оркестър "Софийски солисти", хор "Космически гласове", както и именити бъларски музиканти ще изпълнят музика на български композитори в първия концерт от програмата на фестивала.

Със специален концерт по музика на български композитори в изпълнение на български музиканти се открива 30-ото издание на "Аполония" тази вечер. За 10 дни на петте фестивални сцени в Созопол ще бъдат представени над 70 културни събития, 5 юбилейни концерта и много национални премиери. Най-утвърдените съвременни автори, започнали творческата си кариера на сцените на "Аполония", ще участват в това издание, каза артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова.

С откриването на артинсталация и фотоизложба, разкриваща историята на БНР в кадри, ще започне на 3-ти септември специалният радиоден, част от програмата на "Аполония". Открито студио на живо по "Хоризонт" и Радио Бургас и артефир по програма "Христо Ботев", както и литературно четене и концерт на Биг бенда на БНР с участието на Васил Петров, са другите културни прояви, посветени на 80-годишнината на Националното радио в дните на фестивала.

Заедно с "Аполония" годишнина ще честват още и 3 формации: "Акустична версия", БТР и фолклорен ансамбъл "Пирин".

Откриването на Празниците на изкуствата "Аполония" тази вечер от 21.00 часа ще предаваме пряко по програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14