Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите външни предавания

Снимка: "Радио София въ снимки и репортажи" от Петър Витанов

Въпреки тежестта на догматиката, Българската православна църква бързо се възползва от техническото нововъведение на радиоразпръскването и създаването на радиопрограми у нас.
Чуйте как родният клир успява да превърне ефирът на българското радио във всенароден амвон, откъдето да проповядва словото божие и да сее християнска култура сред младежта!
Накрая как след близо половинвековно прекъсване Националното радио отново включи микрофоните си в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

24 август


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10