Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Сцена на кръстопът“ вдига завеса

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Сцена от „Херкулес и Авгиевите обори“
Снимка: new.nationaltheatre.bg/bg
С представлението „Херкулес и Авгиевите обори“ на Народния театър „Иван Вазов“ на 9 септември ще бъде открито XVIII издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Така за пръв път след 8-годишно прекъсване официалното откриване ще се състои отново на сцената на Античния театър, каквато беше традицията дълги години.
В продължение на две седмици фестивалът ще събере в Пловдив едни от най-добрите представления, създадени по сцените в цялата страна, а също и два чуждестранни спектакъла – единият е „Едит Пиаф. Живот в розова светлина“ на Националния академичен театър на руската драма (Киев), а другият – „Президентите“ на румънския театър „Одеон“ в Букурещ.
Театралният празник продължава до 23 септември, когато ще бъде закрит с постановката на Диана Добрева по „Йерма“ на Федерико Гарсия Лорка, представление от афиша на Театър „Българска армия“.
Подробности за тазгодишното издание на „Сцена на кръстопът“ разказа в „Артефир“ писателят Елин Рахнев – креатив на фестивала.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05

Дзен е самият живот

Това казва в заключение Алън Уотс в книгата си „Духът на дзен“. В нея той проследява зараждането на дзен в древна Индия и пътят на учението в Китай и Япония.  Верен на практическата същност на дзен, Алън Уотс се спира не само на „тайната на дзен“, но и на техниката за практикуване.  Той пише за живота в дзен общността, като разказва за това какво..

публикувано на 11.06.21 в 14:00

Книга на Георги Коритаров

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ е особена книга. Тя излиза, след като авторът ѝ вече не е между нас и съдържа негови коментари от 4 януари до 5 април тази година. В нея можем да се впечатлим за пореден път от журналистическото умение, интелекта, познанията и иронията, характерни за Коритаров.  Вече останаха много малко професионалисти от този..

публикувано на 11.06.21 в 13:54