Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи с класическата музика на юбилейната "Аполония"

Проф. Минчо Минчев на "Аполония"
Снимка: Аполония

Може би преди 30 години Старят град е имал същия чар, както и днес. Без съмнение е пленявал с възрожденските си къщи, с калдъръмените си улички, смокиновите дървета и с онова мастиленосиньо море, в което изумрудените вълни играят своя спектакъл, в който има цялата гама от емоции – от летаргично спокойствие, през искряща радост, гняв и усещане за неумолима сила.

Мястото и тогава е било вдъхновяващо, неповторимо. Може би гостите на Созопол са били по-малко, а първите художници, музиканти, театрали, кинотворци, хората на словото, дошли на първата "Аполония" едва ли са предполагали,че поставят основите на нещо, което ще се превърне в марка и синоним на артистичен дух.

По повод годишнината има издаден каталог със снимки от тези 3 десетилетия и е много любопитно, дори забавно да се видят същите хора тогава и днес. Създателите на Празниците на изкуствата проф. Димо Димов и Маргарита Димитрова, както и артистите често си спомнят и за зимните издания на Аполония, за пролетните, за академиите, правени в тях и за дискусионните клубове, в които са се говорели неща, които другаде не могат да бъдат споделени и чути.

Както се полага за едно юбилейно издание, събитията бяха повече, отколкото в другите години. В "Алегро виваче" проследяваме някои от най-ярките концерти с класическа музика, чрез репортерските свидетелства на специалния пратеник на Програма "Хоризонт" Татяна Иванова. Чуйте интервюта и документални записи в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14