Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 11 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Стара Загора
• Тема „Около света” – Али и Кристин пътуват по света, за да опознаят нови култури, да съберат впечатления и запазят хубави спомени. Една от дестинациите им е България и Стара Загора. Али е от Египет, а Кристин от Германия, двамата ще ни разкажат за първите си впечатления от нашата страна и за преживяванията си от пътуванията до сега. Превод в ефир: Веселин Николов и Вяра Москова.
• Що е то Couchsurfing? Новата възможност за потребителите на социалните мрежи, която позволява безплатни нощувки в почти целия свят. Именно от този вид услуга се е възползвал и Минчо Петров от Стара Загора. Той е млад и динамичен човек, който решава да предприеме едно десетдневно пътуване до Норвегия с приятели. Първоначално е имал резерви към Couchsurfing, но след като това му е дало възможност да се срещне с нови хора от различни места по света, идеята все повече му допада. Повече за пътуването до Норвегия от интервюто с Минчо Петров.
• Зрителите на филми винаги са били фенове на сложни каскади, не е тайна, че актьорите на нашето време използват дубльори, така наречените каскадьори. Българските каскадьори по нищо не отстъпват на холивудските в професионален аспект. Оказва се това не е професия, а начин на живот. Възможно ли е и как се пренебрегва инстинкта за самосъхранение ще разберем от каскадьора Емил Видев, ръководител на каскадьорска школа.
• Лятото е време за почивка, релакс и хубава книга. Кой бяха най-предпочитаните заглавия това лято? Имат ли любими автори старозагорци и кои са най-търсени? Разговор с Пепа Стоянова от библиотека „Родина”

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Народна  музика от Канарските острови

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнение на Таня Досева и Конушенска група

от 6.05 до 10.00 часа
Нашият ден
• Трудова борса: свободните работни места, обявени от дирекция „Бюро по труда”, Варна
• Здравец Хайтов за честванията по случай 95-ата годишнина на писателя Николай Хайтов
• Начало на международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Въпрос на слушател за начина, по който се изчислява вдовишката пенсия. Отговор.
• Какво не знаем за енергоспестяващите уреди? Влезе забраната за мощни прахосмукачки, но какви още трябва да са те? И как да избираме енергоспестяващите уреди за дома? – гост Богомил Николов, председател на „Активни потребители”
• Непрактично: „Стара хартия върни, нова книга получи!” – инициатива преди началото на новата учебна година.

от 11.00 до 12.00 часа
Музикална мрежа
Един месец с музиката на...: съвременна популярна  музика от Бразилия.
Изпълнения на Каролина Соарис, Алешандре Пирес, Ванеса да Мата, Диого Ногейра, Ана Каролина, Армандиньо, Мария Рита и други.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Между генералната превенция и глобалната война

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Преводачката Лора Ненковска представя „Кинокаравана“ от Йоан Грошан
• Туве Янсон, „Куклената къща” – представя Анелия Петрунова, преводач
• Живко Седларски с нова изложба у нас в галерия „Сезони”.
• Режисьорът Явор Гърдев за новата си постановка в Народния театър „Иван Вазов” – „Жана” от Ярослава Пулинович.
• Изложба в галерия „Ракурси” за годишнината на Едмонд Демирдижиян и награда на негово име за млад художник. Интервю с Мария Василева
• Кореспонденция от Полша на Крум Крумов
• Какво се случва: Трети международен младежки фестивал „Река на толерантността”, гр. Самоков. Разговор с проф. Греди Асса, проф. Перица Донков от Сърбия и организатори и участници във фестивала.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музикални легенди
Изпълнения на Би Би Кинг

от 15.30 до 16.40 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Криминалистиката и другите науки
Кои са най-интересните експонати от изложбата в Националния политехнически музей, организирана под надслов „Техниката в борбата срещу престъпността”? Как графологията, генетиката, химията, молекулярната биология и детекцията, свързана с психологията и физиологията могат да помогнат със своите постижения при разкриването и разследването на криминалните престъпления? Имаме ли с какво да се гордеем в този смисъл ние, българите?
С участието на заместник директорката на Националния политехнически музей Светозара Карарадева и представители на Академията на МВР, както и на дирекция „Информация и архив” към МВР.
• Вечният двигател: доцент Таня Иванова от Института за космически изследвания за изграждането на „Музейко” – първия интерактивен детски музей на науката у нас.
• Обикновено чудо: Ганета Сагова – къде се намира най-дългата подземна река на планетата ни?
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – какво трябва да знаем за запознанствата в интернет?

от 16.40 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Светофар, радиоигра

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Възможностите на човешкия глас
Сакралността на човешкия глас

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Музикалните изкушения на кинозвездите: Хю Лори

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Кухулин”, келтски мит

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолк портрет
Изпълнения на Живко Желев, Валтер Топалов, народен хор „Ангелите” и други.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
85 юбилеен сезон на Софийската филхармония и премиера на „Аида”, Верди в Софийската опера.
Дългогодишният първи флейтист на Софийската филхармония проф. Георги Спасов отбеляза своята 65-годишнина на сцената, като солист на своя оркестър – Софийската филхармония. Събитието бе на 10 ноември, а специален участник и гост бе неговият колега и прочут флейтист Андраш Адорян, който пристигна в България за юбилейния сезон на Филхармонията. Диригент бе Мартин Пантелеев, с когото ще чуете запис и от друг концерт от юбилейния за Филхармонията сезон – от 5 декември със солист Бернд Глемзер. Няколко дни преди това, на 28 ноември Любка Биаджони представи концертно изпълнение на „Риголето” от Верди с участието на Марта Торбидони.
Всички тези събития във Филхармонията представяме със звук и добавяме една премиера в Софийската опера – „Аида” от Верди, през погледа на Йорданка Дерилова, участник в спектакъла.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази – „Мустафа Ачи” от Йордан Йовков
Премиера

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Пряко от Пловдив в навечерието на откриването на 10-ата юбилейна Нощ на музеите и галериите – ще се разходим из алтернативните места за култура, които тази година фестивалът ни е подготвил. Излъчваме от „Арт-нюз кафе” на ул. „Отец Паисий”, едно от знаковите места в Пловдив, ако си говорим за съвременна алтернативна култура

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Джаз клуб
Записи от международния музикален обмен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25