Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на двете общности в разделения Кипър получи най-престижното европейско отличие за културно наследство

Снимка: Бранислава Бобанац

Носител на наградата на Европейския съюз за 2014-а г. за опазване на културното наследство “Европа Ностра” стана “Домът за сътрудничество” в Никозия. Той се намира в буферната зона, контролирана от ООН, “ничията земя” между двете части на последната в Европа разделена столица. Най-престижното европейско отличие в сектора на културното наследство му бе връчено на специална церемония.

Наградата е в категорията за консервация. Домът е разположен в историческа сграда от 50-те години на миналия век, изоставена и почти разрушена след турската инвазия от 1974-та г. Съвместен проект на двете кипърски общности, по инициатива на Асоциацията за исторически диалог и изследвания, и с помощта на международно финансиране я реконструира и върна към нов живот. Новият Дом за сътрудничество бе открит през май 2011-а г.

Това е първият и единствен засега подобен център в Кипър, принадлежащ на двете кипърски общности, за културни дейности, образование, диалог и изграждане на мира. Целта му е да превърне “мъртвата зона” в историческия център на кипърската столица в зона на сътрудничество, междукултурен диалог и разбирателство, като насърчава усилията на гражданското общество.

Домът е достъпен за всички желаещи от двете страни на линията, разделяща страната. В него се осъществяват много програми и проекти, включващи най-често младите хора, в областта на образованието и обучението. Осигурява се възможност за неправителствени организации и физически лица да проектират и изпълняват иновационни проекти за засилване на междукултурния диалог. Активистите на дома работят и в подкрепа на опазването на културното наследство на целия Кипър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14