Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троян и Орешак запалиха казани за варене на ракия

Снимка: архив

В Троян и Орешак, където се провежда Българския фестивал на сливата, запалиха казани за варене на ракия. Местни кулинари представиха традиционни ясния със сливи, майстори демонстрираха традиционни занаяти, организирани са различни конкурси разнооббразна музикална програма. Казанът за изваряване на ракия в Троян запали миналогодишният най-добър майстор на домашна троянска сливова Денко Трифонов.

Коя е най-добрата Троянска сливова ракия и как се приготвя тя обясни Минко Петров от село Бели Осъм:

Сливата трябва да е зряла, сочна и да е ферментирала на 100%. Ние предпочитаме да е 42 градуса. По-хубава ракия става. Най-доброто мезе за ракия е троянската сланина на шиш, или както ѝ викаме "сланина по горянски". Другото хубаво мезе това е катък от овче мляко с печена чушка.

Троянската сливова ракия се прочула преди повече от 100 години, когато монаси от Троянския манастри я изнасят в чужбина.

Българският фестивал на сливата продължава до понеделник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14