Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на хумора и сатирата в Габрово отбелязва годишнина от рождението на Стоян Венев с изложба

С мащабна изложба Домът на хумора и сатирата в Габрово отбелязва 110-та годишнина от рождението на един от класиците на българското изобразително изкуство - Стоян Венев. Представените творби са рисувани от автора в периода между 30-те и 80-те години на миналия век.

22 рисунки и карикатури и 28 живописни платна на Стоян Венев са подредени в зала 3 на Дома на хумора и сатирата. Музеят притежава една от най-големите колекции в България от оригинални творби на автора, който се проявява с еднаква сила в живописта и графиката и в течение на годините се развива като художник - хуморист. Във всички изложени платна и рисунки личи самобитността на художника с разпознаваем стил, вдъхновен от фолклора. Най-ярки и запомнящи се са неговите битови сцени и образи от българското село, предадени с намигване и лека закачка. Важни черти на творческия му почерк са свежото чувство за хумор и доброжелателната ирония, които присъстват не само в карикатурите му, но и в живописните картини. Експонираните оригинали на Стоян Венев ще бъдат на разположение на ценителите до края на месец ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14