Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римски мечове от III в. получи музеят в Добрич

Снимка: БГНЕС

Анонимен дарител предостави на Регионалния исторически музей в Добрич намерените от него три римски меча от III век.

Заради опасност от саморазправа археолозите и директорът на музея Костадин Костадинов запазиха анонимността на дарителя. Мечовете са намерени преди три седмици в местността "Славната канара", обясни Костадинов. 

Това са три меча, римски спати - кавалерийски мечове дълги. Средният е изключително добре запазен, острието е запазено до степен да боде дори и в момента. 

И трите меча подлежат на реставрация и консервация. Тази година историческият музей в Добрич има четири археологически експедиции. Амбициите са догодина да са пет, в това число и подводни проучвания.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14