Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Асен Найденов

| обновено на 24.09.14 в 18:41
Асен Найденов

На 12 септември се навършиха 115 години от рождението на големия български диригент Асен Найденов - творец с най-продължителна кариера на сцената на Националната ни опера. Цели 71 години маестро Найденов е на пулта, дори и когато е на 90, дирижира на юбилея си.


Асен Найденов има изключителни заслуги към родното певческо изкуство. Неговият репертоар е огромен. Именно той осъществява премиерите на повечето български оперни творби през 30-те и 40-те години на ХХ век: "Женско царство" и "Саламбо" от Веселин Стоянов, "Иванко" от Князев, "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, "Янините девет братя" и "Момчил" от Любомир Пипков и мн. др. Негови са и първите постановки на шедьоври като "Рейнско злато" от Вагнер, "Фиделио" от Бетовен, "Силата на съдбата" и "Дон Карлос" от Верди и т.н.

Чуйте рубриката "Помните ли..." в звуковия файл с още интересни подробности от биографията на Асен Найденов, разказани от Красимира Йорданова, която ни предлага и запис от Златния фонд на БНР на самия Маестро, който си спомня за първите си стъпки като диригент в Софийската опера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14