Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Остперанто – Фолкджаз“

Трио „Капелски“ и Марина Френк.
Снимка: kapelsky.de

Трио „Капелски“ е създадено още през миналото хилядолетие или по-точно през 1999 година. В настоящия си състав свири от 2004 година. Триото адаптира музикални форми от Балканите като използва умело наследството на жанра клецмер и циганската музика. Когато към тях се присъединява и молдовската певица и актриса Марина Френк, източноевропейското влияние осезаемо се засилва. Тя обогатява репертоара на групата с песни на руски, цигански и други езици. Нейният дързък, но нежен глас придава още цветове към музикалния стил на трио „Капелски“. Групата издаде през 2014 година своя последен – трети албум с гласа на Марина Френк.
А ето защо вторият албум на групата носи заглавие „Остперанто“. Ние сами измислихме тази дума „Остперанто фолкджаз“ – казват музикантите, защото често трябва да обясняваме каква точно музика свирим, а това винаги е една дълга история. Изпълняваме предимно клецмер, балканска, циганска музика и, разбира се, съвременен джаз и ето защо измислихме съчетанието остперанто-фолкджаз. Думата „остперанто“ напомня и за есперанто, нещо което е измислено – затова се идентифицираме доста добре с нея.
В предаването слушаме композиции не само от втория албум на групата, но и от третия им последен засега албум – Absoluti, Absoluti (2014), с участието на певицата Марина Френк.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25