Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да съхраним по-дълго качествата на хранителни продукти и да приготвим здравословна зимнина

Снимка: архив

За да запазят реколтата и плодовете на труда си през оскъдните зимни месеци, находчивите ни предци са създали едно огромно богатство от различни форми за консервиране на храни, което популярно наричаме зимнина. Известно е, че българите са умеели да обработват и съхраняват животински и растителни продукти от дълбока древност. Може би и за това традицията продължава да бъде толкова силна, въпреки предлагането в магазинната мрежа. В любовта на българина към туршиите, киселото зеле и краставички, към лютеници, айвари, пинджури, компоти и сладка безусловно присъства елемент на спестовност, но водещо без съмнение е предпочитанието към домашно приготвената храна. Винаги ли, обаче тя е по-здравословна от индустриалното производство?
Полезно ли е всичко, което обичаме да присъства на трапезата ни през зимата и как да консервираме и съхраняваме продуктите?- разговор проф. д-р Здравка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16