Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да съхраним по-дълго качествата на хранителни продукти и да приготвим здравословна зимнина

Снимка: архив

За да запазят реколтата и плодовете на труда си през оскъдните зимни месеци, находчивите ни предци са създали едно огромно богатство от различни форми за консервиране на храни, което популярно наричаме зимнина. Известно е, че българите са умеели да обработват и съхраняват животински и растителни продукти от дълбока древност. Може би и за това традицията продължава да бъде толкова силна, въпреки предлагането в магазинната мрежа. В любовта на българина към туршиите, киселото зеле и краставички, към лютеници, айвари, пинджури, компоти и сладка безусловно присъства елемент на спестовност, но водещо без съмнение е предпочитанието към домашно приготвената храна. Винаги ли, обаче тя е по-здравословна от индустриалното производство?
Полезно ли е всичко, което обичаме да присъства на трапезата ни през зимата и как да консервираме и съхраняваме продуктите?- разговор проф. д-р Здравка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве и анализи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22