Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балкански неофолк

В студиото на „Музикален атлас” ни гостува група „Ериней”.
Музиката й може да бъде описана като балкански неофолк – плетеница от западноевропейска средновековна музика, балкански фолклор и ориенталски орнаменти. Групата е създадена в началото на 2011 г. от Никола Петров, Здравко Пеев и Александър Николов. По-късно се присъединяват Деница Серафимова , Евгени Чакалов и Виктория Николова.
Eriney създават както собствена музика, вдъхновена от фолклора и Средновековието, така и собствени интерпретации на популярни народни и средновековни песни, изпяти на различни езици – латински, унгарски, староарабски, шведски, старопортугалски и български.
Посланието на проекта е, че музиката обединява, а не разделя. Участниците в него черпят от музикалното наследство на Балканите и се опитват да извлекат най-доброто от Скандинавия, Запада и Ориента, като с това засилват именно „балканското звучене” на песните.
Същата философия следват и в избора на инструменти – от ирландско бузуки и флейти, през българска тамбура, до ориенталски бендир и уд, слети в едно, за да създадат богат и омагьосващ звук.

Състав на група „Ериней”:
• Виктория Николова – вокали
• Александра Шкодрова – вокали
• Здравко Пеев – уд
• Никола Петров – келтско бузуки
• Александър Тупанков – перкусии
• Иван Иванов – старинен корнет, флейти
• Андрей Стоев – перкусии

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25