За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Ще се преборят ли учените за правото ни да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий

Безцеремонна намеса на политиката в област, в която единствено науката може да се произнесе, и по тема, изключително чувствителна за обществото ни – каква е нашата писменост – българска или славянска и оттам – как да се нарича празникът 24 май. Така може да..

публикувано на 22.10.20 в 17:50

Зунар три хромици широк или какво разказват старите наименования за облеклото

Прилежно описани преди два века мъжки и женски дрехи, украшения, мерки за дължина, тъкани, прически, дават богат материал за изучаване не просто на бита, поминъка и „модата“ на традиционния българин, но разказват историята за културните контакти,..

публикувано на 21.10.20 в 09:35

Децата от Русаля имат нужда от вас

Може би сте чували за училището-пансион по изкуства и занаяти във великотърновското село Русал я. То приютява деца, лишени от родителска грижа, от крайно бедни семейства или от рискова среда. Идеята е, че изкуството може да стопи стената от собствените им..

публикувано на 19.10.20 в 11:10

Азбучните уловки на дребномислието

На фона на дълбоките проблеми в държавата и общото безпокойство на хората тези дни неочаквано на повърхността пред общественото внимание изплува нова тема за спорове. Как да се нарича празникът 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската..

публикувано на 14.10.20 в 09:45

Какво ще направи силно всяко дете

Въпреки че универсални рецепти няма, със сигурност опознаването на силните и чувствителните страни на личността, откриването на нещата, които ни правят щастливи, и начините, по които да бъдем щастливи в разбирателство и взаимодействие с другите,..

публикувано на 10.10.20 в 11:25

За азбуката и напразните усилия на политическото безсилие

След като решихме всички належащи проблеми в икономиката, транспорта, здравеопазването, образованието, културата и т.н., дойде ред да помислим и за наименованието на празника 24 май в Кодекса на труда. Става дума за приетата на първо четене в парламента..

публикувано на 08.10.20 в 09:55

Една американка изследва обезлюдяването на българските села

Сара Крейкрафт следва етномузикология в САЩ, където се завръща след богат на преживявания престой в България. Тя е родом от малко градче в щата Охайо. Но и там наблюдава подобна на случващата се в България тенденция – младите все повече се насочват към..

обновено на 07.10.20 в 09:30

Обучителният център по кирилометодиевистика с реновирани помещения

В една от историческите сгради в центъра на София преди дни бяха открити няколко напълно обновени и реставрирани помещения – физическото пространство на един виртуален проект, част от мащабния проект за изграждане на Център за върхови постижения..

публикувано на 05.10.20 в 15:04
Мария Стайнова и Виолетка Славова

Училищната архитектура в помощ на здравето и ученето

Връзката между учебната среда, здравето, работоспособността, микроклимата и взаимоотношенията в училище е установена отдавна. Някъде също отдавна училищните сгради – нови или реконструирани, се проектират и устройват така, че да отговарят на..

публикувано на 02.10.20 в 16:44
Проф. Лилия Илиева.

Осемте части на речта в старобългарско съчинение от Х век

Граматиката е била на почит още в славните векове на античните култури като изкуство на буквите. Един интересен паметник от Симеоново време показва, че за устройството на словото като божествен инструмент се е мислело, спорело и писало от просветените..

публикувано на 30.09.20 в 09:25