За думите

вторник, от 15.10 до 16.30 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши..

публикувано на 01.06.23 в 09:05
Детско-юношеският хор „Бодра песен“

Училищният хор – само мил спомен ли е, или има шанс за живот?

В ученическите години на по-зрелите поколения беше почти изключено гимназията да няма хор, дори кварталните основни училища поддържаха свои малки състави, които озвучаваха училищните тържества и празници. Днес хорове има в отделни училища – най-вече..

публикувано на 26.05.23 в 09:20

Как славянските просветители светите Кирил и Методий станаха нашите български първоучители

"Бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье, творци на наший говор мил" – така е написал в своя Български всеучилищен химн Стоян Михайловски, точно така го пеем и ние – от невръстни азбукарчета до белокоси хора – и сме..

публикувано на 24.05.23 в 08:05

След XVI национална олимпиада по гражданско образование

В началото на май станаха известни резултатите от националния кръг на олимпиада по гражданско образование. Ученици от първи до 12 клас от различни училища в страната, разпределени в 4 възрастови групи, се представиха със свои граждански проекти, като..

публикувано на 22.05.23 в 16:40
Радост Йовкова, Йордан Стоилов, Ивайло Александров и Ана-Мария Антонова (отляво надясно)

Студенти показаха знания и любов към българския език

В разгара на празничния месец май първокурсници от различни специалности на големите ни държавни университети – Софийския, Великотърновския, Пловдивския, Шуменския, Югозападния и Бургаския – се включиха в Националната олимпиада по езикова култура за..

публикувано на 20.05.23 в 12:10

За младите, паметта и паметниците

Как историята и знанието за миналото да станат интересни, разбираеми и смислени за днешните деца, за да бъдат част от изграждането им като мислещи и отговорни граждани. Двама учители от ЧУ "Увекинд" в София виждат в темата за паметниците възможност да..

публикувано на 15.05.23 в 08:10

Когато политиката и идеологията се намесят в езиковите въпроси

Намеса впрочем е най-слабата дума, с която да назовем пълното впримчване на учените и науките за езика от идеологическата машина на тоталитарната комунистическа власт, наложена у нас след 9 септември 1944 г. В своето изследване "Езиковедите българисти..

публикувано на 12.05.23 в 08:15

Константин Преславски и словното богатство на неговото "Учително евангелие"

Епископ Константин е един от най-талантливите и продуктивни средновековни автори и преки наследници на светите първоучители Кирил и Методий. Името и паметта му заслужават не по-малко почит от името на св. Климент Охридски, но като че ли засега остават..

публикувано на 09.05.23 в 12:05
Д-р Рима Шор

Имайте куража да питате за очевидното!

Годишната кампания "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час" и сайта prepodavame.bg завърши със събитие, което събра в София над 400 учители, директори и образователни експерти. Освен награждаването на отличените от журито и от..

публикувано на 06.05.23 в 09:30