За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Помагат ли действително учебниците по български език на учениците

Въпросът може и да звучи абсурдно, но за всеки добросъвестен и талантлив учител, за всеки ангажиран родител, за независимия и компетентен поглед изобщо е  повече от логичен. Проблемите са в няколко основни посоки и в различна степен са общи за..

публикувано на 23.01.20 в 08:30

Старинни български селищни имена в Царибродско

Политиката може да прекроява граници, да пречупва човешки съдби, да разделя семейства и да преиначава историята в полза на властимащите. Тя обаче не може да заличи следите, оставени от истинската история на държавите и народите. Имената на селища, местности..

публикувано на 14.01.20 в 17:00

Приказки-игри за съвременни деца

Автор на новаторските книги, съчетаващи играта с четенето, е Никола Райков, роден в Стара Загора, завършил информационни технологии в Чикаго, изкушен от писането, киното, компютърните игри, избрал да живее със семейството си в малко българско село. Открива..

публикувано на 08.01.20 в 09:05

Имената не са (били) това, което са!

Ако някой реши да инвестира в проучване на връзката между избора на лично име и социалния, образователния и т.н. статус на родителите, сигурно ще се получат показателни резултати. Но тъй като средства за подобни „разточителства“ днес у нас не се намират, си..

публикувано на 07.01.20 в 16:50

извамредно ем склузивно ем тервю с котаракад румен

Така може да си позволи да пише само една котка, макар че… интернет съдържа образци, доказващи, че и „вишото образувание“ не е гаранция за сносен правопис. За две години активно творчество във фейсбук котаракът Румен завоюва сърцата на хиляди почитатели...

публикувано на 01.01.20 в 09:05

На какво се радваме на Балканите

Не ще и дума, че на нашия китен полуостров емоции не липсват. Тези емоции си имат имена, а имената им най-често идват от прастари времена. Затова първоначалното значение на думите за чувства и емоции нерядко е свързано с физически усещания – глад,..

публикувано на 31.12.19 в 16:55

Къде Коледа се нарича Пасха, Празник на новата бира…

Това показват картите в Европейския лингвистичен атлас, мащабно международно начинание, целящо да обхване диалектите на европейските езици. От хиляди селища (пунктове) в сърцето и периферията на Стария континент се подбират думи и съчетания, назоваващи..

обновено на 24.12.19 в 16:50

„Континуитетот на македонскиот jaзик“ или от измисляне към кражба на история

На 3 декември 2019 г. Македонската академия на науките и уметностите (МАНУ) прие декларация или „Повелба за македонскиот jазик“, с което поднесе поредната псевдонаучна сензация. Наблюдателите свързват начинанието с официалното ратифициране от САЩ на..

публикувано на 22.12.19 в 10:20
Грета Тунберг (в средата)

Думите на 2019 година

Във вече традиционната среща в края на годината със студенти по журналистика, младите хора коментират класациите за дума на годината на големи световни институти и речници. Те предлагат и аргументират и собствения си избор за дума, която най-точно да..

публикувано на 18.12.19 в 09:45

Успешна година за Центъра по българистика в Мелитопол, Украйна

Три от студентките в българистичния център към Държавния педагогически университет „Богдан Хмелницки“ са отличени за участието си в Шестата международна интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти „Трансформации“, посветена на 30-ата..

публикувано на 16.12.19 в 11:10