За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Езикът на Патриарх Евтимий

Предстои да излезе и вторият том на речник, събрал думите на големия духовен водач и книжовник. С какво се отличава словото на търновския просветител и какво е виждането му за развитието на българския книжовен език, разговор с проф. Татяна Славова, една от..

публикувано на 27.05.20 в 10:05

Любов към науката и малко магия

Изглежда няма такава извънредна ситуация, която да откаже запалените почитатели на науката от любимото им занимание. Затова в месеците на изолация екипът на TechnoMagicLand продължава срещите си с децата във виртуален вариант.  Не е съвсем същото, но..

публикувано на 23.05.20 в 08:20

Образите на светите братя върху пощенски марки на Мозамбик и Ватикана

Макар че звучи странно и невероятно, това е факт. През 2015 г. по повод 1200 години от рождението на св. Методий Република Мозамбик издава няколко пощенски марки и колекционерски пощенски плик с ликовете на славянските просветители. Изображенията са от..

публикувано на 20.05.20 в 09:10

„Пукльовците“ в помощ на саблеклюна Атанас

С намигване, но и с много любов и грижа към децата, природата и хармоничното съвместно съществуване екипът на „Пукльовците“ заедно с „Българската фондация биоразнообразие“ обявяват месец, посветен на биологичното разнообразие. Те организират поредица от..

публикувано на 13.05.20 в 10:05

От Балканите до звездите

Този път думите ни канят да погледнем към звездите. Голямата мечка и Малката мечка, известни в народната традиция като Голямата кола и Малката кола, са сред малкото познати и назовани съзвездия в традиционната култура на балканските народи. Наименованието..

публикувано на 12.05.20 в 18:00

История с компютър, сладкиш и седмокласник

Нищо необикновено, напротив, най-обикновено семейство с две деца – петокласничка и седмокласник, майка с непредвидими ангажименти, поради характера на професията, но сега всички заедно у дома. Купуват още един компютър на старо, разпределят си „териториите“..

публикувано на 08.05.20 в 16:44

Африканско пътешествие с думите

Наименованията на държавите на този изстрадал и непознат за нас континент носят следите от превратната му история. В рамките само на един човешки живот станахме свидетели на не една промяна на името, дори на границите на държави, пряко следствие от..

публикувано на 07.05.20 в 12:19

Ден на революцията в храненето 2020

Кампанията ще се проведе и тази година, макар и във виртуален вариант. Организира се за четвърти пореден път от фондация „За храната“ – сдружение на родители доброволци, загрижени за здравословното хранене на децата. Денят на революцията в храненето е..

публикувано на 01.05.20 в 12:52

Наименования на лука и чесъна в балканските и други езици

Двете растения присъстват на трапезата ни от незапомнени времена, а и най-изисканата кухня днес не може без тях. Срещаме ги в древни фрески и сред археологически находки. Зеленчук, подправка, лек, чудодейно предпазващо средство – лукът и чесънът са..

публикувано на 29.04.20 в 10:54

Философствайте за здраве!

Ако разумната осъзнатост и ясната преценка са в основата на психичното ни здраве, а то е предпоставка за физическото, остава само една крачка до извода, че философията е полезна за здравето. Това, разбира се, е опростена лаишка представа, но и не е лишена..

публикувано на 27.04.20 в 12:53