За думите

вторник, от 15.10 до 16.30 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

За човешките технологии в дигиталния свят

Не сме свикнали да свързваме технологиите със сферата на човешките взаимоотношения, но това не значи, че такива не съществуват.„Това са всички форми на взаимодействие между хората с цел да се създаде човешки продукт“ – формулира накратко Светлана..

обновено на 23.05.22 в 12:02
Мозайка със Седмочислениците в църквата „Св. Седмочисленици“

Най-ранният словесен образ на светите Седмочисленици

Кога и как се появява образът на българските и славянските първоучители и техните ученици като група с общ култ. Въпросът кара д-р Евгени Зашев, гл.ас. в Кирило-Методиевския научен център при БАН, да потърси най-ранните писмени свидетелства за..

публикувано на 20.05.22 в 16:48
Самарското знаме, 1876 г.

Знамена с ликовете на светите Кирил и Методий

Величината и обаянието на стореното от двамата славянски първоучители е толкова огромно, че много скоро след смъртта им те стават „знаме“ в църковни и светски борби за надмощие и влияние върху славянството, в движения за национално обособяване,..

публикувано на 11.05.22 в 17:08

Как се става "дигитален номад"

Да упражняваш професията си и да се реализираш успешно от всяка точка на света звучи съблазнително и става все по-постижимо за хората, които работят онлайн. Необходими са, разбира се, подходящи условия и специфична нагласа и умения. Неотдавна в София..

публикувано на 09.05.22 в 08:45

Пастирски живот и пастирска лексика от Софийско

Още от Великден, но особено около Гергьовден, агнешкото по магазините става ключова тема за медиите. Възможно е и за масовите потребители да е така, поне представата за истинска богата гергьовденска трапеза задължително е свързана с крехката плът на..

публикувано на 06.05.22 в 09:15

За нас е Великден, за други славяни – „Велика нощ“

Така е за словаците и поляците. Подобни в двете традиции са и великденските кошници, в които се слагат боядисани яйца, сладкиши, „великденско овне“ или „бабка“, празнична шунка или друг колбас, за да бъдат осветени в църквата, преди да се сложат на..

публикувано на 03.05.22 в 11:15

Подкрепа за студенти, потомци на таврийските българи от Украйна

Градовете Бердянск, Приморск и Мелитопол в югоизточната част на Украйна бяха сред първите мишени на руската военна агресия. В района живеят много българи, потомци на преселили се от Бесарабия, а преди това от пределите на България семейства. За децата им..

публикувано на 28.04.22 в 16:35

Българска кулинарна лексика от Босилеград

Преди дни от Босилеградско се върнаха учените от Секцията по диалектология и лингвистична география на Института за български език, които продължават да попълват Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия. Не за първи път в..

публикувано на 26.04.22 в 11:43

Патриотизъм, милитаризъм и образование

Далеч преди да осъмнем с немислимата доскоро реалност на война в Европа, а още повече сега, си задаваме въпроса какво означава патриотизъм днес и как го възпитаваме у младите. Навикът притъпява сетивата, но ако се замислим, темата за любовта към..

публикувано на 21.04.22 в 09:20

Подходът Реджо Емилия и последователите му в България

Непосредствено след края на Втората световна война, сред разрушенията и трагедиите, които тя причинява в Европа, в северноиталианската провинция Реджо Емилия родители на малки деца организират на кооперативен принцип заведение за обучение и..

публикувано на 15.04.22 в 10:45