Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубавата ексцентричка


Патрисия Петибон е едно от чудесата на съвременната френска вокална школа. Невероятен артистичен талант, задълбочена музикална подготовка, великолепно школуван лиричен глас, чар и финес - всичко това  притежава  младата  певица, която от 1996-а г. гради престижна кариера на най-големите сцени и концертни зали по света. Този месец на музикалния пазар излезе новият й албум "Хубавата ексцентричка". В него са включени творби от Сати, Пуленк, Рейналдо Хан, Мануел Розентал, Форе и Лео Фере.

Влюбена съм в Ерик Сати. Между 8 и 10 години Пуленк, Сати и Дебюси бяха моите идоли. Те ме омагьосваха! Обожавам пикантния хумор на Сати и меланхолията му също. Животът е смес от Чарли Чаплин и френската култура. Тъй като бях пианистка, хвърлих се на Дебюси, без да изоставям Моцарт, Шуберт и Брамс. Винаги търсех партитурите на Сати и Дебюси, но когато попаднах на "Сократ", стана катастрофа - много бях млада, за да го разбера... В преминаването от трагичното към комичното в моите рецитали имам усещането, че изненадвам публиката. Хумористичният маниер с подсилване на съсредоточаването - ето това е, което искам да нося на сцената, както и в този албум. Всичко започна от пиесата за пиано на четири ръце "Хубавата ексцентричка" на Сати, която обожавам и чието самохвалство ме вълнува. Около този лайтмотив, който се появява на много места в албума, поставям различни пластове и много идеи - например появяват се персонажите на френския кан-кан като Голю и нейният партньор Валентин льо Дезосе и т.н. Тъй като текстовете са много хапливи, трябваше да адаптирам моя глас за всяка песен, разбира се. Работейки на сцената с различни партньори ни идваха много идеи и можехме да си ги позволим в този репертоар – нещо, което не бих направила с Шуберт или Шуман, споделя Патрисия Петибон в интервю за френското списание "Classica".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14