Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аполинер“ за българка

БНР Новини
Снимка: личен архив

Поетесата Аксиния Михайлова спечели тазгодишната литературна награда „Аполинер“ със стихосбирката си „Небе за изгубване“, издадена от едно от най-престижните френски издателства „Галимар“. Наградата е основана през 1941 г. и е наричана „Гонкур за поезия“. Аксиния Михайлова работи с „Галимар“ от 90-те години на миналия век, когато започва активно да превежда – Жорж Батай и почти всички сюрреалисти.
В анотацията за „Небе за изгубване“ в сайта на издателството пише: Любовните стихове са рисковано начинание. Мнозина се захващат с тях, но се провалят. Стихотворенията в тази книга, писани директно на френски от български поет, известен в своята страна, и при това жена, притежават сила на изказа и чувствителност, които успяват да избегнат всички клопки на този тип текстове: патос, сантименталност, сладникавост. Чрез играта на неочаквани образи авторът с много свенливост възобновява темата за любовта. Читателят преминава бавно от любовната страст към дълбоката скръб, от сливането към дистанцията, от очакването към радостта от новата среща. Авторката връща на свободния стих негова младост и пълнота, с което отдава почит на френския език.

В България книгата на Аксиния Михайлова „Разкопчаване на тялото“ е номинирана за наградата „Иван Николов“ и е получила литературната награда „Христо Фотев“, за която поетесата казва, че й е по-близка до сърцето от „Аполинер“, защото лично познава Христо Фотев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разтърсващата "Операция САБЯ" на "Златна роза" 2024

Сръбско-българският сериал "Операция САБЯ", който имаше световна премиера на CanneSeries 2024 и получи наградата за най-добър актьорски състав, се срещна за първи път с българската публика на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Историята, която се очаква догодина да тръгне в ефира на bTV, следва вече утвърдения..

публикувано на 26.09.24 в 17:25

Юлиян Табаков представя изложбата "Виждам те"

Проектът на известният художник и сценограф Юлиян Табаков "Виждам те" вече имаше представяне под различни форми в Стокхолм, Русе, София – в галерия "+359", "Водна кула", а от днес и в галерия "Средец". Предстои експониране на изложбата на открито в Градската градина в София, както и във Варна. В момента е под печат книга със същото заглавие...

публикувано на 26.09.24 в 16:40
Дагмар Лойполд

Дагмар Лойполд в София

Нова поредица от литературни срещи, посветени на немскоезичната литература у нас, започва Гьоте-институт, София. Първата от тях е с Дагмар Лойполд и романа ѝ "За разлика от слоновете".  Ето какво пише Лерке фон Залфелд във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" за книгата:  " Голямо изкуство е да направиш роман от почти нищо, роман, който съумява от..

публикувано на 26.09.24 в 16:10

Самотните цветя на Радоил Серафимов

Галерия "Ракурси" откри своя нов сезон със самостоятелна изложба на художника Радоил Серафимов – един утвърден вече автор на нашата художествена сцена, и както го определят – "артист с особено пристрастие към природата".  Колекцията се нарича "Самотни цветя", но заглавието в някаква степен е подвеждащо, защото става за дума сливане на фантазия и..

публикувано на 26.09.24 в 15:25

Има ли достатъчно място за българските изпълнителски изкуства?

Този петък (27 септември) следобед в РЦСИ "Топлоцентрала" ще се проведе първата от серия дискусии, посветени на Пространствата за изпълнителски изкуства . Организира я самият регионален център, чийто екип напълно осъзнава, че българската независима сцена има нужда от много повече инфраструктура, отколкото "Топлоцентрала" сама може да предложи...

публикувано на 26.09.24 в 14:58