Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва второто издание на европейската инициатива - Нощ на театрите

Фотоколаж: Силвия Петрова

Започва второто издание на европейската инициатива - Нощ на театрите. У нас тя включва представления в 11 български града.

Народният театър "Иван Вазов" и Софийската опера и балет са подготвили символично отваряне на Нощта с инициативата "Отворени врати" още от 11 часа сутринта.

Среща - разговор с актьорите от "Арт" ще има в Сатиричния театър "Алеко Константинов", разходки зад кулисите в Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград и Родопски театър "Николай Хайтов" - Смолян. Истински театрален маратон с множество събития и театрални срещи ще има и в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна. Жителите и гостите на Пловдив могат да присъстват на открита репетиция в Пловдивския театър.

В Смолян нощта ще започне с факелно шествие.

Тази нощ, хората ще имат възможност да усетят по интересен начин всички етапи на един театрален процес, каза директорът на Родопски театър - Смолян Крум Филипов.

Започваме с факелно шествие на младите актьори от школата "Юлия Огнянова", която започва от кино "Дружба" и завършва пред входа на театъра, където ще ги посрещне духова музика. Аз ще произнеса едно кратко слово за светлината в мрака и че театърът е светлина и мракът няма да го обземе никога, особено нашия Родопски драматичен театър.

Открита ще бъде изложба на еталонни костюми, реквизити от представления в историята на театъра. Ще бъдат показани десет костюма и няколко театрални реквизитни предмета, с висока художествена стойност и със силна биография.

Представена ще бъде новата книга на Кирил Варийски. В специалната нощ, публиката ще гледа един от най-новите спектакли на театъра - "Лазарица".

След представлението имаме прожекция на документалния филм за Никола Пашов - "Доброто, злото и човекът", в който център на филма е цялата биография на Родопския драматичен театър., каза Крум Филипов.

В Родопския драматичен театър ще бъде открита библиотека, уточни той и допълни:

Преди три месеца от нас си отиде актьорът Валентин Папурков. Малко преди кончината си, той завеща цялата си библиотека, триста тома изключително висока литература и ние ще направим във фоайето на театъра библиотека - "Книгите на Папи".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14