Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Каменарска и Ирина Георгиева с първи диск в България

Initio
Снимка: Gega New

Цигуларката Йоанна Каменарска е концертмайстор на Хамбургските филхармоници в Германия, а пианистката Ирина Георгиева от дълги години живее и работи в Швейцария. Разстоянията обаче не им пречат да свирят като дуо и заедно да запишат в зала "България" своя първи компактдиск за родния музикален пазар през пролетта на 2014 година. Изданието е на Gega New.

Йоанна Каменарска е възпитаничка на легендарния Руджиеро Ричи, тя е високо оценена на международните конкурси и фестивали, в които участва. Партнира си с музиканти от световна класа: Симоне Янг, Алоиз Брандхофер, Радован Влаткович. Като солист се изявява с различни оркестри под диригентството на Денис Ръсел-Дейвис, Пол Гудуин, Найден Тодоров, Мартин Пантелеев, Симон Хюует, Гарет Кийст. Своя опит цигуларката предава в майсторски класове в Тояма, Япония и Нойберг, Австрия.

По подобен начин се развива кариерата и на Ирина Георгиева. Многобройни са наградите й от престижни конкурси, а концертната й дейност в Швейцария, Италия, Франция, Англия, Мароко, Южна Америка, на Балканите, в Близкия Изток и др. й печели почитатели и признанието на музикалната критика. Завършила блестящо Базелската музикална академия в класа на Рудолф Бухбиндер, Георгиева е определяна като музикант с …висока култура на звука, в съчетание с изумителна техника и великолепно стилистично усещане, с магнетично изпълнителско въздействие и силна личност….

Летният фестивал в Залцбург през 2013 година става повод двете изявени солистки да обединят таланта и професионализма си, за да запишат дебютната си програма, определена от тях като …контрастна, вдъхновена от темата за вечната драма на човешкото съществувание….


Албумът, озаглавен Initio, или в свободен превод "Поява", включва първите цигулкови сонати в творчеството на Габриел Форе и Сергей Прокофиев, както и Брилянтна фантазия по теми от операта "Фауст" на Гуно от Хенрик Виенявски.

Чуйте повече за подбора и за записите на компактдиска в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14