Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен концерт в българското посолство в Москва под надслов "Духовно единение"

Държавният оркестър "Гусляри России"
Снимка: www.gusly.ru
Под мотото“Духовно единение” в българското посолство в Москва се състоя тържествен концерт, в който участие имаше и БНР. 

В този истински празник на българската и руската музика, на общата ни духовност, диригенти от двете страни застанаха един след друг начело на Държавния оркестър "Гусляри России", за да зарадват публиката с виртуозните си изпълнения на руска класика и български песни и ритми.

Откривайки празничната вечер, българският посланик в Русия Бойко Коцев изтъкна, че вековните корени на нашето духовно единство и днес дават сила за развитието на приятелските българско-руски отношения.

Снимка

Гост-диригент на празничния концерт беше Димитър Христов ръководител на Оркестъра за народна музика на БНР. Ето какво каза той веднага след като залата, станала на крака, дълго аплодира изпълнителите:

Това е едно незабравимо преживяване, една емоция, която рядко се случва. Това е един невероятен състав, на който аз имах щастието и възможността да бъда диригент. Удоволствието, емоцията и творческият заряд бяха огромни. И тази магия, защото музиката е една невероятна магия, се получава, когато има вяра между диригент и изпълнители, автор и оркестър, че това, което правят, е изключително ценно и красиво, посочи Димитър Христов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14