Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 29 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
A Priori или необходими ли са на света около нас емпирични доказателства, че съществува и че живеем в него? За съизмеримостта и несъизмеримостта на световете, които ни заобикалят, ще говорим с философа Борис Грозданов, който е автор на книгата A Priori, предизвикала дебат и предстоящата конференция в СУ „Свети Климент Охридски“.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Фолклорни изпълнения от най-доброто във фонотеката на БНР

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
• На гости в търговищкото село Вардун. Спомени от миналото, живота днес и поглед към бъдещето.
• За традициите, поминъка, вярата, любознателността, читалищната дейност, „вардунския език”, пестеливостта и съвместното съжителство на българи и роми.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Бронзовите пчели“ от Марко Денев

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Храмът Каба в Мека и неговата „дреха“.
• Седемметровите статуи на воините Нийо в Нара, Япония.
• Храмът на Изумрудения Буда в Тaйланд.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
За хирургия и за чернодробни трансплантации ще говорим с проф. Никола Владов от ВМА. Акценти: чести болести и увреждания на черния дроб, уникалните му функции за детоксикация, хепатит и алкохолна стеатоза, медикаментозно и радикално лечение, вредни и полезни храни, здравословни навици и превенция. Други теми: риба и средиземноморска диета, селен и антиоксиданти, ваксина срещу ебола.

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
• Представяме коледния концерт организиран от търговско промишлените камари на Италия и Франция, който ще се състои на 2 декември в Софийската опера под диригентството на Лучано ди Мартино – гостуват Марко Монтеки и Стефан дьо Лаер
• Музиката в предаването изберат нашите слушатели

oт 10.00 до 11.54 часа
Семейно радио: Моето семейство
• Ще ви запознае с една млада, амбициозна и успяла двойка, избрала да отглежда детето си именно в България. Павел Атанасов е един от създателите на The Smugglers Collective, организатор на концерти и събития и с неговата съпруга Любляна Минева са влюбени в естетиката, музиката и енергията на суинг танците.
• „Семейният маршрут“ ще ни заведе на стартиращото тази събота фолклорно пътешествие за родители и деца, подготвено от формация "Нуша" и център "Естествени идеи".
• Краси Стаменова ще ни покани на куклен театър.
• В интервю с Радосвета Стаменкова - председател на Българска асоциация по семейно планиране, в надвечерието на 1 декември (Ден за почит към жертвите на ХИВ) ще си поговорим за необходимостта от здравно образование в училищата – стъпка към по-добра превенция на СПИН.
• Семейната библиотека“ отново ще попълни Цветан Цветанов.
• Във „Вкусът на истината“ с Ивана Мурджева, в месеца на Божолето ще направим дефиле на младото вино и отново ще си припомним какви са предимствата на младото вино.

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс
Среща по програмата MEDIANE

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Образът на България във водещи европейски медии през 2013 г. - изследване на студенти в катедра Европеистика – коментар на професор Нели Огнянова и студентката Анна Погорелчук.
Предстоящо представяне и обсъждане на резултатите от сравнителен анализ на отразяването на европейските теми в български и британски медии по време на кампанията за изборите за Европейски парламент, април-май 2014 г. – коментар на Ралица Ковачева.
• Сесията на европейския парламент в Страсбург – посещението на папата, гласуване по случая Юнкерлийкс – Аделина Марини.

от 15.00 до 15.30 часа
Европейски паралели - за музея, за галерията
2014 година е юбилейна в историята на дипломатическите отношения между България и Румъния. По повод на тази годишнина на 15 октомври в Дома на Европа в София, беше организирана конференцията „Музеят – идеи за културен туризъм”. Това е поредната проява от събитията, реализирани в рамките на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”, посветени на популяризирането и социализацията на европейското културно наследство. Конференцията се осъществи под патронажа на Н. Пр. Антон Пакурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София, със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
100 години от обявяването на Първата световна война
„Да нарушиш покоя на една подводница“ от Николета Атанасова (премиера)

от 16.00 до 17.00 часа
Мултикултурни диалози
Преводачът на душата
„Преводачът на душата“ - така в кюрдската музикална традиция е известен инструментът най. За него и за различните култури в Северна Сирия разговаряме в предаването с Хъдър Хъдър. Роден е в град Хасаке в кюрдско семейство. Неговата дойка обаче е християнка, от несторианската конфеция. Като дете израства сред различни народи - арменци, евреи, кюрди, асирийци, арамейци, араби и посещава еднакво джамията и църквата. От 1992 г. е преподавател в Центъра за източни култури и езици на СУ „Св. Климент охридски“. Като кореспондент на БНР през 2003 г. обикаля интересни и красиви кътчета от кюрдски Ирак. Живее известно време в столицата му Ербил и събира снимков материал. Страстен любител на манастирите той е посетил редица български манастири, от които събира информация и материали за тях. А защо го привличат именно те, както и още други интересни моменти от живота му - чуйте в интервюто!

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Представяме ви новия албум на Ерик Клептън The Breeze: An Appreciation of J.J. Cale, посветен на неговия учител – блус легендата Джей Джей Кейл и включващ съвместни изпълнения с Марк Нопфлър, Уили Нелсън, Том Пети, Джон Мейър.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
Елате в клуб „Българан“, отпийте "Първа глътка" и помислете за това какво му остава на човек, в чийто вече празен дом идва съдия-изпълнител.
Ще си спомните виц, който не помните, и ще чуете друг, който знаете – и ще получите от тях ценни съвети.
На „Колелото за летището“ ще научите какво може да очаквате от една обява за запознанство.
На "Лаф панаир" продължават да вървят лаф след лаф.
За проблемите на здравноосигурените със здравната каса ще научите при „Доктор Спас и неговите пациенти“.
В рубриката "Ситни, дребни, като камилчета" ще чуете „Да се коалираме“ в рими от Тома Измирлиев, писана през 1931 г., но както се досещате, това днес хич не им личи.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Йожен Йонеско (105 г. от рождението на Йонеско) и Ст. Л. Костов
Предаването е построено върху паралела между творчеството на световноизвестния драматург абсурдист Йожен Йонеско и българския абсурд на всички времена, залегнал в пиесите на Ст. Л. Костов.
То съдържа:
• откъс от пиесата на Йонеско “Кралят умира” – постановка на Борислав Чакринов в Бургаския театър от 1998 година;
• откъси от пиесата “Големанов” на Ст. Л. Костов в две нейни реализации, отдалечени във времето: от 1928 година с режисьор Николай Масалитинов и Кръстьо Сарафов в ролята на главния герой;
• с участието на Георги Калоянчев в ролята на Големанов и Георги Парцалев (Сатиричен театър, 80-те години);
• фрагмент от “Вражалец” (1971 година), в който участват Георги Попов, Никола Анастасов, Стоян Гъдев;
• мисли на карикатуриста Александър Божинов за Ст. Л. Костов и въздействието на неговото творчество – запис от 1959 година.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Голямата българска оперна прима - Александрина Милчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30