Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
• Нощ след тежък ден:
- За културата в пет рунда или кой ще брои до десет.
• Когато животът е черно-бял, а радиото цветно:
- „В клинч“ – за филмите на Фатих Акин или защо те винаги започват на запад и завършват някъде на изток;
- Културна инвазия или all inclusive – турските сериали или колко серии може да издържи зрителят;
- Ще стане ли Орхан Памук Елиф Шафак или какво ново след Решат Нури от турската литература на български език.
• Кажи истината и бягай:
- Писателят Христо Стоянов за литературата и свободата на избора;
- Издателят Славчо Николов за младите автори от североизтока.
• И още звук само в „Сами след полунощ“.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Пъстър фолклорен хоровод: изпълнения на Александра Димитрова, оркестър „Хоро“ – Русе, Даниле Спасов, Оркестъра за народна музика на БНР.

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: Събота сутрин в...
На празник в Свиленград: за 8-ма година благотворителен концерт по идея на читалище „Просвета” и оркестрантите от духовия оркестър под надслов „За едно дете повече”. Резултатът е 11 бебета на семейства с репродуктивни проблеми. Разговори с родители вплетени в ефекти от концерта.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Славеят“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Йоан Кукузел Ангелогласният.
• Създаването на Търновската книжовна школа
• Ром папа – пазителят на Аладжа манастир.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
„Усмивка за празника“ ще бъде мотото на разговора ни с д-р Николай Шарков. Акценти: оралното здраве на българина, лечение и профилактика, цени и услуги, зъбите и общото състояние на организма, защо често прикриваме усмивката си? Други сюжети: лекарски празници и делници навръх Никулден, разговор с д-р Николай Радулов – гинеколог, с проф. Николай Цанков – дерматолог, и с хирурга проф. Никола Владов. Лесно ли е да си син на професор-онколог? – мнение на Николай Черноземски.

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
Поздрави на връх Никулден от ранни зори!
Отзвук от първия концерт на фадо певицата Карминьо в България.
Кои родни поп звезди записаха най-новата песен на композитора Стефан Димитров, посветена на 80-годишнината на БНР и какъв е резултатът? Отговорът на композитора.

oт 10.00 до 12.00 часа
Семейно радио: Моето семейство
• „Семейни маршрути“ този път ни отвеждат в различни краища на България: до село Туден – община Годеч, където ще посетим заедно старинната църква „Свети Николай Чудотворец“, и до с. Долно Езерово – Бургаска област. Там ще бъдат приготвени 3 000 порции рибен курбан в най- голямата тава на Балканския полуостров.
• „Семейна библиотека“ – „Поетичен Никулден“.
• „Семейна рецепта“: как да приготвим вкусен „рибник“. За кулинарите сме подготвили рецепта от с. Брегаре.
• „От другата страна“ с доц. д-р Росица Георгиева.
• „Радиосемейства“: среща със семейството на музикалната редакторка на предаването - Снежана Спасова. Тя ще гостува в студиото със съпруга си Сергей Спасов и двете си внучки .

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Кои са мутрите: коментар на Слави Бинев.
• Кои са мутрите – разговор с Анета Милкова от Управителния съвет на БНТ и журналистите Иван Бедров.
• Николай Стайков взе наградата "Валя Крушкина": какво значи това за гражданска медия, списвана доброволно.
• Репортаж от протеста срещу Слави Бинев – Владо Руменов, Васко Кръпката, Славчо Пеев, Александър Морфов, Павел Чернев.
• Редно ли е Електроразпределение да взема жиците на хората, когато ги изключва – анкета.

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
25 години от изложбата „11.11.89“ в Благоевград
„Нови нюанси в съвременното изкуство” е озаглавена изложбата, открита в Благоевград – в Градската галерия и в Младежкия дом – до 18 декември 2014. Неин куратор е художникът Сашо Стоицов. Изложбата препраща към знаменателната национална изложба „11.11.89” на тъй наречените неконвенционални форми, открита ден след падането на Тодор Живков и на комунистическия режим в страната.
За тази изложба, за предходната – „11.11.88”, и за благоевградската група художници, изиграла важна роля за развитието на съвременното българско изкуство през втората половина на 1980-те и началото на 1990-те, разговаряме със Сашо Стоицов.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
80 години БНР - документален сериал „Радиото“, епизод 1: „Феноменът“

от 16.00 до 16.30 часа
Мултикултурни диалози
В първата декемврийска събота ще се разходим до далечен Непал. Наш събеседник е Димитър Данчев, компютърен специалист, но и запален планинар, който не се поколеба да стигне до Непал, за да се потопи не само в красотата на далекоизточната природа, но и в културното многообразие на тази далечна и интересна страна. Ще стане дума за очарованието на Далечния изток, за приликите и разликите между Европа и тази част на света, за настоящето на Непал, граничността на културите между Индия и Китай и още много други неща.

от 16.30 до 17.00 часа
Часът на думите
Гост: Кирил Калев – музикант, дипломат, бизнесмен, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Дуети под знака на зодия „Стрелец” с участието на: Франк Синатра, Тина Търнър, Дион Уоруик и др.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
Тук ще научите кой какво трябва да прави, за да се въведе най-сетне ред в страната.
Отново ще си спомните виц, който не помните, виц, който не знаете, и виц, който знаете, и ще получите отговори на някои интересни въпроси.
На „Колелото за летището“ старият лорд, който не се е прибирал у дома цяла година, ще разбере има ли нещо ново в Англия.
На "Лаф панаир" продължават да вървят лаф след лаф.
Колко са умни новите модели автомобили ще научите при „Доктор Спас и неговите пациенти“.
В рубриката "Ситни, дребни, като камилчета" ще чуете „Криза“ в рими от Димчо Дебелянов, писана през 1908 г., но както се досещате, това днес хич не им личи.

от 18.30 до 19.00 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.00 до 23.30 часа
На опера в събота
Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк: „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини. С участието на: Изабел Ленард, Кристофър Молтман, Лоурънс Браунли, Паата Бурчуладзе, Маурицио Мураро. Диригент – Микеле Мариоти.

от 23.30 до 24.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
В предаването са включени авторски изпълнения на стихове от Павел Матев и фрагмент от рубриката “Ние българите” (запис от 1984 година), в който поетът разказва за своите корени, за детството, за творческите си занимания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30