Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 7 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
На този ден през 43 година преди Христа обаче в Рим по нареждане на Марк Аврелий заради неговите „Филипики” е обезглавен Марк Тулий Цицерон, макар Катон да го е нарекъл Баща на отечеството. Главата и ръцете му са изложени на трибуната на форума. По този повод ще си поприказваме за това какво говорим, какво премълчаваме, за смисъла на едното и на другото, за ползите, за загубите, дали някой ни чува и дали има смисъл от това. За такива неща ще се замислим на сериозно и на шега. Ще си помогнем с истински и измислени истории, разкази, анкети, любопитни факти, взети назаем от интернет или произведени в България.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Песни и мелодии от най-доброто във фонотеката на БНР

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
Земеделието е единственото спасение в село Фелдфебел Дянково, община Добрич. Репортажи и интервюта с Бирол Ахметали, Сейхан Салих и Айсел Джеватова.

от 7.15 до 8.00 часа
Звезден прах
Музика от филми

от 8.00 до 9.00 часа
Благовестие
• Как да се отнасяме като християни към празничните и почивни дни?
Разговор с Венцислав Каравълчев, докторант по Църковна история в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”.
• Защо всички заповеди, правила, наредби, предания, закони и писания трябва да бъдат подчинени на Божията любов. За възникналото напрежение в църковното общество относно решението за епископска хиротония на архимандрит. Дионсий, взето на заседание на Св. Синод.
• За почитта в църквата към св. Николай Мирликийски: разговор с протойерей Николай Нешков, предстоятел на старинен храм „Св. Николай Чудотворец”

от 9.00 до 10.00 часа
Хлапета.BNR
• В приказния час ще научим къде живеят сънищата и от какво се страхуват великаните.
• Очакват ни приключения с нарисуваните човечета.
• За финал: състезанието Златната ябълка.

от 10.00 до 10.15 часа
Щуротека
Представяме ви детската вокална група „Бамбини“ - Пловдив

от 10.15 до 11.00 часа
Изпята поезия
Животът като университет
Избрали сме музика за празника на студенти от различни поколения.
В предаването е включена изпята поезия на Валери Петров, Матей Стоянов, Живко Колев, Ленън и Макартни, Тери Кет, Пол Саймън, Кет Стивънс, Стинг и „Полис“.


от 11.00 до 13.00 часа
Фолк парти
• Ще гостуват певиците на квартет" Юдит": Юлия Гатдерова, Дарина Златкова, Ивелина Димаво и Таня Митева - премиера за програма "Христо Ботев".
• Ще отбележим 70-ия юбилей на изтъкната родопска певица Бойка Присадова.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
• Нови регистрации от водещите звукозаписни фирми:
- двоен компактдиск със седемте струнни квартета опус 5 на Франц Ксавер Рихтер в изпълнение на швейцарският Квартет Казал;
- последният албум на Чечилия Бартоли – „Санкт Петербург“, осъществен с фамозния швейцарски ансамбъл „И Барокисти“ с ръководител Диего Фазолис. Най-новото от прочутите вълнуващи изследвания на хитроумната Чечилия из забравените и пренебрегвани страници на историята на операта от XVII и XVIII век я е отвело далеч на север – в Санкт Петербург, където в богатите архиви на Мариинския театър, певицата-музиколог-изследовател е осъществила поредното си задълбочено проучване.
• Два записа от въображаемата идеална фонотека, препоръчана на меломаните от френското издание „Диапазон“. В нея непременно трябва да присъстват двама велики пианисти с изпълнения на творби от Шопен. Първият, който освен пианист, е и композитор, е роден в прочутата немска провинция Бранденбург през ноември 1895. Името му е легенда - Вилхелм Кемпф. Вторият е с осем години по-млад от Кемпф - роден е на 1 октомври 1903 година в Киев. Името му е повече от гръмко и популярно, виртуозността – недостижима, кариерата – шеметна. Изобщо, съдбата със сигурност е била повече от благосклонна към Владимир Хоровиц.
• В „Срещи, гласове, съдби“ проф. Павел Герджиков припомня името на солистката на Софийската опера Серафима Динева, родена на 12 декември 1919 година.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър
„Апокалипсисът идва в шест вечерта“ от Георги Господинов

от 17.00 до 18.00 часа
Трима в една лодка
Едно предаване със забавен характер, без да забравяме основната характеристика на програма „Христо Ботев“. Целта е да се получи динамично предаване с участието на слушателите и разнообразна качествена музика, всичко поднесено задължително с усмивка.
• Новини – културни и не само.
• Поглед над кукувиче гнездо: Слави Бинев и културата.
• Изгубени в превода: от български на български.
• Пътната обстановка: включване от Съюза на автомобилистите в България и КАТ.
• Музика – нова и забавна.
През цялото предаване телефоните ще бъдат отворени за вас, уважаеми слушатели.

от 18.20 до 19.00 часа
Един мъж, един микрофон
Пътят към Кабо Дел Маресме с Иван Ничев
Големият български режисьор Иван Ничев е завършил е магистратура в Академията за театър и кино в Лодз, Полша. От 1978 година е професор по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Той е сценарист и режисьор на няколко десетки филма, които са му донесли множество национални и международни награди.
Последният негов филм „Пътят към Кабо дел Маресме” пое пътя към своите зрители на 5 декември. За него и за още много неща ще става дума в това предаване.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикални вечери
Директно от Милано - откриване на сезона на Миланската Скала.
Операта „Фиделио“ от Лудвиг ван Бетовен с участието на: Петер Матеи, Фалк Щрукман, Клаус Флориан Фогт, Аня Кампе, Квангчул Юн, Моица Ердман, Флориан Хофман; диригент – Даниел Баренбойм.

от 21.30 до 23.00 часа
Голямата къща на смешните хора - Открито студио
Бъдете с нас, за да станете свидетели на страхотните превъплъщения на Георги Мамалев. Монко Буреноски - Смерч, професор Онуфрий Спасов, доцент Акъллиев – това са само част от персонажите, които ще се прескачат един през друг тази неделя в „Открито студио“ на редакция „Хумор и сатира“. Бъдете с нас, за да не дойдем ние да бъдем с вас – много хора сме, не за друго…
 
от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичам
Гост: кинокритикът Божидар Манов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57