Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По следите на черния гарван

Замъкът Хуняди, Румъния

В град Хунедоара, Румъния, на хълма край река Зластие, се извисява красив замък с осем  кули. Замъкът бил дарен на Войко Хуняди, бащата на известния войвода и кралски наместник на Трансилвания Янош Хуняди, от унгарския крал Сигизмунд.
Една легенда разказва, че Янош бил незаконен син на Сигизмунд и прекрасната Изабела - кралят я омъжил за Войко и му дал златен пръстен, по който след време да може да познае сина си. Янош бил вече голямо момче, когато един гарван, привлечен от блясъка на златото, се спуснал и отнесъл пръстена в клюна си. Янош веднага опънал лъка си и пронизал със стрела птицата. Когато кралят разбрал какво се е случило, наредил гарванът със златния пръстен в клюна да стане герб на Хуняди. Но това не е единствената легенда, свързана с гарвана и рода Хуняди или Корвин („корвинус” означава „гарван” на латински)…
Още за замъка Хуняди и за могъщите му владетели, както и за изящното мюсюлманско училище Буинания в град Фес, Мароко, в поредния епизод на „История на изкуството  за деца”.


13 декември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00