Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По следите на черния гарван

Замъкът Хуняди, Румъния

В град Хунедоара, Румъния, на хълма край река Зластие, се извисява красив замък с осем  кули. Замъкът бил дарен на Войко Хуняди, бащата на известния войвода и кралски наместник на Трансилвания Янош Хуняди, от унгарския крал Сигизмунд.
Една легенда разказва, че Янош бил незаконен син на Сигизмунд и прекрасната Изабела - кралят я омъжил за Войко и му дал златен пръстен, по който след време да може да познае сина си. Янош бил вече голямо момче, когато един гарван, привлечен от блясъка на златото, се спуснал и отнесъл пръстена в клюна си. Янош веднага опънал лъка си и пронизал със стрела птицата. Когато кралят разбрал какво се е случило, наредил гарванът със златния пръстен в клюна да стане герб на Хуняди. Но това не е единствената легенда, свързана с гарвана и рода Хуняди или Корвин („корвинус” означава „гарван” на латински)…
Още за замъка Хуняди и за могъщите му владетели, както и за изящното мюсюлманско училище Буинания в град Фес, Мароко, в поредния епизод на „История на изкуството  за деца”.


13 декември

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35