Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сансовино и Венеция

БНР Новини
Снимка: wikimedia.org/Wolfgang Moroder

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради, като планира постройките на площад Сан Марко да бъдат свързани в обща композиция. Първото здание, което изгражда е на мястото на изгорялата резиденция на семейство Корнер, срещу църквата Сан Джиминияно. Това е Палацо Корнер дела Ка-Гранде. Следват великолепната библиотека Марчана, кръстена на покровителя на града свети Марко, реконструираният Дворец на дожите, Монетният двор, няколко църкви…
Една от най-красивите творби на Якопо Сансовино е изградена в основите на камбанарията на базиликата „Сан Марко“. Това е малка постройка, замислена като триумфална арка и известна като лоджета Сансовино. Първоначалното й предназначение е било за срещи на знатните велможи в града. По замисъла на архитекта, лоджетата е трябвало да бъде връзката между камбанарията на църквата и постройките около площад „Сан Марко“ с многото им аркади и колони.
Сансовино е и скулптор. Освен скулптурите в лоджетата, той извайва и фигурите на Нептун и Марс на стълбището към Двореца на дожите, статуите на четиримата евангелисти в базиликата „Сан Марко“, мраморната статуя на Св. Йоан Кръстител в църквата „Санта Мария деи Фрари“ и паметника на венецианския дож Франческо Вениер . Негово дело е и църквата „Санто Спирито“ в лагуната на Венеция, църквите „Сан Джулиано“ и „Сан Джиминяно“, както и покритата аркада на моста „Риалто“.

Повече можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 14 февруари, четвъртък, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35