Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години от трагичната смърт на Васко Абаджиев

Васко Абаджиев
Снимка: sofia.dsb.bg

Много меломани в България оценяват цигуларя Васко Абаджиев като гениален музикант, разнасял славата на родината в цяла Европа, печелил най-престижните конкурси през 30-те години на ХХ век, свирил под палката на големите диригенти на онова време по най-престижните сцени. Годините обаче минават и все повече българи не познават името и кариерата на блестящия музикант.


На 14-и декември се навършиха 40 години от трагичната смърт на Васко Абаджиев - открит в изоставен вагон на Хамбургската гара. Дори не се знае къде точно е гробът на човека, наричан приживе "Българският Паганини"...

Чуйте разказ за живота и кариерата на Васко Абаджиев и спомени на проф. Владимир Аврамов, съхранени в Златния фонд на БНР. Там се пази и изпълнението на "Тарантела" от Пабло Сарасате.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14