Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 20 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с програма “Христо Ботев”
Литературна нощ с творчеството на Дино Будзати, Антонио Табуки и Хулио Кортасар. В първата част на предаването ще ни гостува преводачът Нева Мичева, която ще ни представи преводите си на „Изгубената глава на Дамашсену Монтейру“ на автора на „Твърди Перейра“ (роден италианец, но неразривна част също така и от португалската литература), както и „Коломбър“ на Будзати в поредицата „Кратки разкази завинаги“, онази „странна акула“, която си те избира и те преследва до края на живота ти, невидима за останалите. Както знаем, освен преводач, Нева Мичева е и фестивален кинопътешественик, така че няма да пропуснем възможността в краткото време, в което е в България, да си поговорим и за някои важни кинофестивали на Стария континет през годината. А накрая ще имаме възможност да чуем и седмия епизод от „Джаз четенията“, посветени на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар с участието на преводачите Красимир Тасев и Мария Пачкова, Емил Братанов, Петър Момчев и Влади Михайлов.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Фолклорна разходка из България

от 6.00 до 7.00 часа
Семейно радио: „Събота сутрин в...”
Гостуваме на хората от село Бориславци, община Маджарово. Разговор с потомците на малоазийските българи, заселили се в Бориславци преди 100 години. За живота им в селото, за традициите, празниците и песните, пренесени през времето, изпълнявани и днес.

от 7.15 до 7.50 часа
Семейно радио: Радиотеатър за деца
„Грозното патенце“ от Ханс Кристиан Андерсен

от 7.50 до 8.00 часа
Семейно радио: История на изкуството за деца
• Китайският театър – „История на западното крило“.
• Историята на Хрельовата кула.
• Гуридската империя в Индия и минарето Кутб.

от 8.00 до 9.00 часа
Семейно радио: За здравето
За вирусните инфекции, за грипа и настинките ще говорим с доц. Атанас Мангъров. Новини за огнища на ебола, на птичи и свински грип, полза и вреда от антибиотиците, алтернативно лечение и предпазване от инфекциозни болести. Други теми: смяна на личния лекар, изписването на лекарства по празниците, смисълът на ваксините…и рискът от тях.

от 9.00 до 10.00 часа
Семейно радио: Alla breve
• Какви следи остави концертът "БГ рок симфони", за трудностите при организирането на таково събитие у нас и желанието на публиката този проект до продължи - разговор с продуцента Мая Райкова.
• Коледна класация.
• Среща с млади изпълнители и желания на слушатели.

oт 10.00 до 12.00 часа
Семейно радио: Моето семейство
Ето какво можете да чуете в предаването:
• „Семейни маршрути“: разходка до „Арт екокъща в село Дъждовница“ – идея за пътешествие през празничните дни.
• С предколедно настроение отиваме в град Мартен – Русенско, където ще научим как жителите на града ще посрещнат Коледа, как ще приготвят типичната „пиперенца“ и какви културни предложения са подготвили за този ден - Мариана Ганчава - секретар на читалището.
• Игнажден – началото на края на старата година: традиции и обичаи. Какво е позволено и какво – забранено през дванайсетте мръсни дни? Разговор с проф. Ангел Гоев.
• Внимание родители: каква ще бъде детската мода през 2015 година? Как да облечем децата, за да им е удобно и да бъдат в крак с модните тенденции – разговор с Борислав Богданов, работещ в детска модна къща.
• За подаръците и коледното пазаруване: идеи от Коледен базар в Пловдив.
• „От другата страна“: доц. д-р Росица Георгиева, психолог.
• В „Радиосемейства“ ни очаква интересна среща със семейството на д-р Зорица Папазян, 30 години лекар в БНР, и нейния съпруг, Бедрос Папазян, диригент. В студиото ще бъде и един от внуците – малкият Давид.

от 12.15 до 13.30 часа
Клубът на журналистите
• Отворени данни е идея, според която определени данни би трябвало да бъдат на разположението на всеки за свободна употреба и публикуване по свободен начин без ограничения за авторски права. По света ги свързват и с прозрачното управление.
У нас през седмицата имаше две новини по темата, вече имаме държавен портал за Отворени данни и Търговския регистър реално ще бъде отворен с многократно намалената такса. Затова на Игнажден „каним” блогъри, които от години работят за Отворените данни – Теодора Гандова от ngolinks, Васил Величков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова и Боян Юруков.
Дали Отворените данни ще върнат истинските и достоверните анализи в журналистиката, ще има ли повече разследвания по травматичната тема търговия с влияние ще коментира и професор Снежана Попова.
Колеги написиха книга за професор Снежана Попова – репортаж от събитието.
• Специалните разузнавателни средства и трафичините данни – Константин Павлов за представения през седмицата доклад за нивата и проблемите в тази сфера в България и сравнителни данни за България, САЩ и Русия.
• Стигат ли Ви новините, за да правите информиран избор в ежедневието си – анкета.

от 13.30 до 15.00 часа
Кабаре „Фата Моргана”
В нашето кабарето ще можете да срещнете и да си поговорите с футболисти и треньора им, с ревнивец, богата любовница, с някои неволи на управителя и с кандидат за роля в порнофилм. За десерт ще ви подарим поне една идея как да боледувате правилно, как да понасяте бой и как да слушате клюкарките. Затова оставете грижите на гардероб и се порадвайте на единственото в ефира радиокабаре, подарък за вас от редакция “Хумор и сатира”!

от 15.00 до 15.30 часа
Музей в ефира
Изложбата Prehod for Sale в Института за съвременно изкуство – София.
Ще разговаряме за изложбата с нашите гости: художникът Кирил Прашков - представител на средното поколение, и Вито Валентинов - от младата генерация.

от 15.30 до 16.00 часа
Документално студио
Документално студио – 80 години БНР
„Радиото“ – епизод 3: „История в три къщи“ от Даниела Манолова и Теодор Иванов

от 16.00 до 16.30 часа
Мултикултурни диалози
Ше ви срещнем с един дългогодишен кюрдски имигрант в България. През последните месеци кюрдският народ влезе отново в новините със своята героична съпротива срещу джихадистите на Ислямска държава в Ирак и Сирия. Какво обаче знаем за културата и традициите на този изстрадал народ? Доколко познаваме спецификите на различните кюрдски културни общества в Иран, Ирак, Сирия и Турция? Трудно ли е да населяваш територия, обект на най-различни интереси? На тези и други въпроси ще потърсим отговор в интервюто с Деляуан Мау, сирийски кюрд, живеещ повече от 30 години в нашата страна. Разбира се ще стане дума и за приликите и разликите между българи и кюрди, първите от които ще са може би повече от очакваното.

от 16.30 до 17.00 часа
Часът на думите
Гости: писателката Левена Филчева, певицата Камелия Тодорова и поетът Михаил Белчев.
Предаването е посветено на паметта на Слави Георгиев.

от 17.00 до 17.30 часа
Музика за двама
Коледно настроение с Кели Кларксън и нейния албум Wrapped In Red.

от 17.30 до 18.00 часа
Клуб „Българан“
• Отново ще се посмеете с виц, който не помните, с виц, който не знаете и с виц, който знаете.
• На „Колелото за летището“ група екскурзианти ще разгледат рая.
• На "Лаф панаир" продължават да се търкалят лаф след лаф.
• При „Доктор Спас и неговите пациенти“ ще научите как да действате, ако след тежка пиянска вечер се събудите до непозната дама.
• В рубриката "Ситни, дребни, като камилчета" ще чуете „Да се коалираме“ в рими от Тома Измирлиев, писана през 1924 година, но както се досещате, това днес хич не им личи.

от 18.30 до 19.30 часа
Вашият избор
Поздравителен концерт

от 19.30 до 20.00 часа
Избрано от Златния фонд на БНР
Предаването е посветено на артистката Катя Зехирева. То съдържа:
• нейни изпълнения на стихове от Уилям Шекспир, Веселин Ханчев, Елисавета Багряна, Марина Цветаева;
• откъси с участието на актрисата от пиеси на: Бърнард Шоу, Иван Вазов, Максим Горки, Светослав Минков;
• изказвания на Катя Зехирева от различни години: актрисата говори за неповторимостта на актьорското изкуство, спомняйки си за своите партньори по сцена Мила Павлова, Спас Джонев, Йордан Матев; като преподавател по художествено слово във ВИТИЗ - за обучението на младите актьори и за приемствеността в професията; за работата си на директор в Габровския драматичен театър и Театър 199; за необходимостта от самовзискателност и непрекъснато търсене в работата на актьора.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
80 години от рождението на българската суперзвезда Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска и нейните героини



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30