Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славим Рождество на 12 европейски езика

БНР Новини

Всяка година, около седмица преди светлите Рождественски празници, Европейският съюз за радио и телевизия организира тържествен „Коледен ден на Еврорадио”. Тази година в проекта участват 12 радиостанции от Европа и Америка и свои концерти предлагат Русия, СAЩ, Исландия, Словения, Финландия, Полша, Латвия, Чехия, Румъния, Германия, Дания и Швеция. За жалост БНР не може да излъчи директно всички концерти, но по програма „Христо Ботев” ще проследите голяма част от предлаганите програми.
Коледният ден на Еврорадио при нас започва в 14 часа и с малко прекъсване между 16 и 18 часа ще предложи пъстра палитра от традиционни и класически творби. Ето и програмата:

14 часа – Концерт от Словения от катедралата „Свети Франциск от Асизи” в Любляна.
Традиционни песни за Рождество ще изпълнят Полона Гантар (орган) и Миро Божич (хармоника).

15 часа – Концерт от Финландия от катедралата „Каллио” в Хелзинки.
Ще свири Лапландски камерен оркестър с диригент Джон Сторгардс и солист сопраното Соиле Исокоски. В програмата са включени творби от: Йохан Себастиан Бах, Ян Сибелиус, Адолф Адам, Ахти Сонинен, Макс Регер.

18 часа – Коледен концерт от Чехия от Витлеемската капела в Прага.
Ще слушаме детски хор на Чешкото радио, фолклорен инструментален ансамбъл от радиото в Бърно с диригент Франтишек Черни. Ще прозвучи Пасторална меса от Йозеф Шрайер, както и традиционни чешки коледни песни.

19.00 – Коледен концерт от Румъния от Концертната зала на Румънското радио в Букурещ.
Камерният хор „Прелюдиу” с диригент Войку Еначеску ще изпълни творби от Тудор Ярда, Александру Паскано, Николае Урсу, Паул Конктантинеску.

20 часа – Коледен концерт от Германия от Баварското радио в Мюнхен.
Хорът на Баварското радио, БиРок(бароков) оркестър от Белгия с диригент Петер Деекстра и солистите Юлия Дойл, Йестин Дейвис, Стив Дейвслим, Нийл Дейвис ще изпълнят коледните части на оратория „Месия” на Георг Фирдрих Хендел.

21 часа – Коледен концерт от Дания от Концертната зала на Датското радио в Копенхаген.
Сопраните Дениз Бек и Ингер Дам-Йенсен, и кларинетистът Венцел Фукс ще гостуват на детския хор на датското радио и Датския национален симфоничен оркестър за да изпълнят творби от Емил Риизен, Аугуст Ена, Волфганг Амадеус Моцарт и Пьотр Илич Чайковски. Дирижира Карл Хайнц Щефенс.

23 часа – Коледен концерт от Швеция от църквата „София” в Стокхолм.
Ще слушаме вокален ансамбъл „София” с диригент Бенгт Олен. Подбрани са шведски традиционни песни и творби от Ото Олсон, Ян Сандстрьом, Фредрик Сикстен, Мортен Лауридсен, Франсис Пуленк и др.

Водещи на концертите в студиото на програма „Христо Ботев” ще бъдат: Цветана Тончева, Милен Панайотов и Александър Видев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30