Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на различните етноси в с. Баховица показват и изучават традициите на фолклорите си

Снимка: Катя Чорова

Традициите на фолклора в Ловешко ще проучват, изучават и показват различните етноси  в село Баховица. Идеята вече се реализира  чрез занимания на възрастни и деца, организирани от Народно читалище "Напредък - 1920 г." в ловешкото село Баховица по проекта  "Заедно срещу самотата".   Новосъздадения клуб "Родолюбец",  ще извърши  проучвателна и събирателна дейност и ще се обработи събрания  материал в сценки, песни, ритуали, танци, които ще бъдат  показани на фолклорния празник "Хоро под Стратеш" в Ловеч  следващата година. На празника на село Баховица ще бъде представен и сборник със събраните материали. Намерението е подобреното съжителство между българи, роми, турци и власи да покаже на местната общност, както и на цялото общество, че познаването и зачитането на хората, с които живеем, повишава  тяхното благосъстояние.

Партньори по проекта, който е на стойност близо 5 000 евро са Народно читалище "Зорница - 2010" - Ловеч, и Народно читалище "Паисий - 1896 г." - село Александрово.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14