Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природни резервати в България: Резерват „Стара река”

БНР Новини
На територията на Национален парк „Централен Балкан” се намира единствената гора с изцяло естествен произход в Европа. Тук се намира и най-обширния за Европа защитен масив от стари букови гори.
Снимка: БГНЕС
По скалния корниз на каньона над Стара река понякога се появява смятаният за изчезнал у нас рис. Височината на скалния масив достига 2 000 метра, но рисът се движи безшумно и уверено по ръба на скалата. Най-често го виждат зорките очи на скалния орел, на сокола скитник и на белоопашатия мишелов. От тях не може да се скрие нито една живинка и през деня, и през нощта на територията на резерват „Стара река”. Птиците кръжат над каньона в търсене на храна и в полет на воля. От пролет до есен в скалите над Карлово гнездят и черни щъркели, които също са под закрилата на закона.
В природния резерват и в националния парк „Централен Балкан” са установени редки местообитания на десетки растителни видове, намерили благодатно, защитено място по южните склонове на Стара планина. Впечатляващ е броят на редките видове растения тук. В Червената книга на България са вписани над четиридесет и пет вида. Почти половината от тях са български ендемити като кернерова метличина, троянска камбанка, български ранилист. Резерватът опазва уникален комплекс от горска растителност със съобщества от четири или пет дървесни вида - смесени гори, обитавани от мечки, елени, сърни, златки, диви кози... Стара река е една от най-красивите ни старопланински реки. По нейното течение се образуват множество вирове и водоскоци.
По ръбовете на огромните скални масиви по двата бряга на реката минават границите на резервата „Стара река”. Разстоянията от масив до масив от двете страни са толкова големи, че едър човек, застанал на някое от погледните места, се вижда в размер по-малък от един сантиметър. Една прашинка в това почти недостъпно за него царство на дивата природа. И слава богу, за да се запази спокойствието и оцеляването на многобройните обитатели и владетели на красотата на природния резерват „Стара река”. За него разказват експертите по биоразнообразие Георги Гугушев и Юлиан Маринов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Деница Пенева в Националния природонаучен музей на БАН

В Националния природонаучен музей при БАН беше официално открита самостоятелната изложба на Деница Пенева “ILLUSTRATORIUM II”. Изложбата представя избрани произведения на авторката от тематични изложби и пленери на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ и участия в проекти с научни илюстрации.  "В изложбата..

публикувано на 29.03.24 в 16:20

Тъмната страна на светлото минало

В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и собствеността, отколкото в годините на демокрация и пазарна икономика. Разбираме това от книгата на д-р..

обновено на 29.03.24 в 14:52

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35