Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Димитър Радев

Отбелязваме 140-годишнината от рождението на професор Димитър Радев - педагог, теоретик, музикален деятел, автор на едни от първите учебни пособия за ученици и студенти в музикалните институти у нас.

Димитър Радев е роден на 21-ви декември 1874-а година в Шумен, учи в Педагогическото училище в Казанлък, след това учителства в Пловдив, Преслав и Шумен. След осем години учителстване заминава за Прага, за да продължи музикалното си образование, после завършва и Лайпцигската консерватория със специалност композиция и дирижиране.

Негови учители са Артур Никиш, Сит Хансен и Хофман. Завръща се в България през 1907-а година и е назначен за учител във ІІ-ра мъжка гимназия, където ръководи струнния и духовия оркестър. От 1914-а до пенсионирането си преподава хармония, контрапункт, музикални форми и инструментознание в Музикалното училище, създава там хор и оркестър, с които развива активна концертна дейност. Когато се създава Музикалната академия, той продължава да преподава същите предмети и дирижира оркестъра. Дълги години всички музиканти са учили от неговите учебници "Обща история на музиката”, ”Музикални форми”, ”Музикална хармония”, ”Контрапункт”, ”Ръководство по инструментация, ”Обща теория на музиката”.

За Димитър Радев и неговите заслуги говори в едно интервю нашият изтъкнат фолклорист проф. д-р Стоян Джуджев - запис от 24-ти декември 1989-а година, съхраняван в Златния фонд на БНР. Чуйте рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14