Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунка на дете от Добрич в календара на УНИЦЕФ за 2015 година

Рисунката на 14-годишната Виктория Барбова
Има нещо неповторимо в Добрич. Уж децата му са като всички останали. Обичат да играят и да пътешестват, да правят пленери сред природата. Но са много талантливи. Рисунките им са отличени с толкова награди, че е трудно да бъдат изброени.
Едва ли когато през 2006 г. Стела Славова и Дарина Стаматова решават да създадат Ателие по изобразително изкуство в града, са предполагали с каква творческа енергия им предстои да се срещнат.
В Ателието при Общинския младежки център идват и децата, и възрастните. Рисуват, занимават се с моден дизайн, с приложни изкуства... Школата е подготвила много настоящи студенти в престижни висши учебни заведения у нас и в чужбина.
Неотдавна рисунка на 14-годишната Виктория Барбова стигна до Международния конкурс International Environmental Children's Drawing Contest в Токио, Япония. Рисунката на Вики бе включена в календара на УНИЦЕФ за 2015 г. – слънчев плаж, мечтаната ваканция, усмихнати летовници – не само деца, но и малчугани от животинското царство са заедно, в пълна хармония!...
Още докато разказваме за отличието на Вики, пристига поредната новина: първа награда за 9-годишната възпитаничка на Ателието Сияна-Калина. И в нейната рисунка е светло, ярко, ведро, същински танц на хората и цветята. Колко красив може да бъде светът, нали!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15