Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият град Пилзен се отваря като Европейска столица на културата за 2015

Днес е кулминацията на церемонията за „отварянето” на чешкия град Пилзен като Европейска столица на културата през 2015 г. Част от културните акции започнаха в петък. За много от събитията вече няма билети. Домакините очакват около 50 хиляди зрители днес, много местни и чуждестранни туристи. На официалната церемония тази вечер ще присъстват  премиерът Бохуслав Соботка и председателят на Сената Милан Щех, евкомисарят за образованието и културата  Тибор Наврачич, много министри, посланици, представители на културата и други гости. 

Подготовката на проекта Пилзен – Европейска столица на културата 2015 отне две години и интензивна работа през последните 11 месеца.Художествен ръководител е Петър Форман. Програмата днес е в три части – „Извори”, „Симфония на камбаните” и „Open Пилзен”.

На Площада на Републиката тази вечер е кулминацията. След пристигането на четирите потока - парад, който ще представи най-доброто, с което е известен града, ще започне и най-очакваната част - „Симфония на камбаните”. В 45 минутното шоу ще се включат повече от 150 чешки и чуждестранни акробати, артисти, музиканти и др. Костюмите символизират звука и светлината по идея на художника Ян Пищек. Гостите ще видят и най-големият видеомапинг досега в Чехия - на студио 3dsense и с обща площ около 5000m². Премиерата на Симфония на камбаните ще прозвучи в 18 часа, под съпровода на Пилзенската филхармония. Гостите ще чуят и звъна на новите камбани на храма Св. Вартоломей, завръщащи се на кулата след 70 години, благодарение на щедростта и солидарността на гражданите на Пилзен. 

Капацитетът на площада е около 15 хиляди души, но десетки хиляди посетители ще могат да гледат церемонията на специално монтираните LED екрани в близост до централния площад.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14