Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 17 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 8 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Три предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран. След тях също продължаваме темата за джаз-композиторите в киното с други протагонисти.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика, самба и етнопоп от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Евелина Христова, Димитър Богданов, Цветина Маринова, Димитър Арнаудов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо ракът отряза опашката на котарака" от Ангел Каралийчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за живата вода" от Мария Вълчанова

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Теодора Церовска
• Епизоди от живота: Смесеният хор на Търговище "Родна песен" и настоящото му турне в Китай, разговаряме с художествения ръководител Красимира Коларова – с нея ни среща Светла Тодорова.
• Темата на деня: Разговор с богослова Ваня Станчева за църковния празник на Св. вмчца Марина. Разговор с кмета на Созопол за празника на града, чиято покровителка е Св. вмчца Марина, както и закрилница на Южното Черноморие.
• Темите на деня:
- Разговор с Дими Деянски за стендъп шоу сред прохладните гори на Витоша в хижа "Септември".
- Разговор с Илияна Дановска за фестивала на виното в Бургас Wine and Spirits Fest Burgas.
- Разговор с Росена Добрева, която печели конкурс на АЛЕФ – Центъра за еврейско-българско сътрудничество и нейната награда е стаж в Българското национално радио.
• Разговорът: гостува Виктория Драганова за фестивала за изкуство в града "Девет слона".
• Времето на редактора: В Деня на емоджитата ще чуем за тяхната употреба и смисъл, разказва преподавателят по съвременен български език в НБУ Георги Цонев, който има специфичен интерес и към семиотиката на интернет общуването - с него разговаря Светла Тодорова.

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Иван Юруков, еднакво успешен както на театралната, така и на музикалната сцена, представя дебютния албум на своята група "Терпентина".
• В новата си авторска песен Plot Twist Никола Константинов описва етапите на несподелената любов.
• Елия Тодорова, позната от вокалната група 4 Magic, представя своя трети самостоятелен сингъл "Направен за мен".
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Мариана Ганчева
• "Кафенето без име" Роберт Зееталер – за романа на австрийския писател – Гергана Димитрова.
• Историята и ролята на концептуалната група "РъБ" в изкуството на 90-те – разговор с художника Емил Миразчиев, съставител на албум и сайт по темата, след представянето им в Художествената галерия в Добрич.
• Акценти от европейските галерии – Елица Павлович, рекламен специалист и създател на сайта за изкуство "Попаганда".
• "София филм фест" гостува на Севлиево – Светлана Дамянова за филмовата селекция.
• "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите" – изложбата на Домът на европейската история гостува на Националния етнографски музей – Иглика Мишкова, куратор.
• Мариус Куркински за моноспектакъла "Нашенци" по Чудомир, с който същата вечер се открива фестивала "София моно".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Изпълнения на Лучано Павароти.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Кръстоносните походи – реалност и митове
Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е тема на летописци и странстващи певци, а истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Понякога забравяме, че част от късните походи са и на българска територия – тук са освен историята на Балдуин, още историите на Сигизмунд и Владислав Варненчик.
Говорим за тези така занимателни и поучителни и до днес сюжети, за тайните около тях с историците професор Александър Николов, доцент Владислав Иванов, доцент Снежана Ракова и д-р Калин Йорданов, автор на книга за митовете покрай походите.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
Орхидеите в България – епизод 3
Епизод 3 на радиоенциклопедията "Орхидеите в България" се фокусира върху родовете Dactilorhiza или Дланокоренници и Ophrys или Пчелици от семейство Орхидацеа, чиито представители все още са в активен процес на еволюция.
Събеседници: доц. Антоанета Петрова и Диана Венкова от Ботаническата градина при БАН, Ирина Герасимова от Националния природонаучен музей, Росен Василев от Българска фондация "Биоразнообразие" и изкуствоведът и художник Любен Домозетски, автор и илюстратор на сборника "Орхидеите в България".

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Яна Пункина
Съвременната артистка Надежда Георгиева и нейното пътешествие в Департамент Амасонас, Колумбия.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Слушате чудесна, колоритна музика от Югоизточна Африка – Зимбабве и Мозамбик. Афробийт, медитативен уърлд и етноджаз в компанията на: афробийт и уърлд изпълнителя Сейнт Емо, Хоуп Масике – виртуозна на местния струнен инструмент "мбира", джаз пианистът Иван Мазузе, който свири и пее за бедните деца на Мозамбик, уърлд певицата Селма Уамусе и етно-формацията на джазмена Неко Новелас.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Гост е проф. Илия Граматиков, който споделя впечатленията си от посещението на Международния фестивал "Пражка пролет". Поставяме акцент върху концерт, състоял се на 1 юни 2024 година. Премиери от композиторите Матей Слобода, Тимеа Урбан Хвоздикова и Мартин Клусак и изпълнение на Клангфорум Вийн с диригент Ено Попе.
• В няколко поредни издания се пренасяме към програмата на фестивала BBC Proms в Лондон. От разнообразните концерти ви предлагаме изпълнение на Националния оркестър на БиБиСи-Уелс с диригент Райън Банкрофт. В програмата присъства премиера от Катеринг Ламб - Части прозрачни/ непрозрачни.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Отзвук от провелия се между 5 и 7 юли пореден Балкански фестивал на антиавторитарната литература в Прищина, Косово. Какви са алтернативните проекти и съпротиви в днешния глобален свят – разговори с хора от независамата платформа Индимедия Атина, румънски антинационалистически исторически архив и активисти от Словения относно последните протестни акции и окупации на факултети там.
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" е с голямо вокално присъствие - Джейкъб Колиър и Сюзи Ариоли с последните им продукции. Финалът е с китарата на Джулиан Лейдж, също албум от късната пролет на 2024.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 7 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция и..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Понеделник, 15 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 6 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Няколко концертни записа с майстори на фалшивата салса - първо, френският колумбиец Юри Буенавентура със Симфоничния оркестър на Националната опера в Нанси, където не липсва и "коронният"..

публикувано на 14.07.24 в 08:15

Неделя, 14 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Казаларската царица" от Иван Вазов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 13.07.24 в 08:30

Събота, 13 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Прогресив рок: Spock's Beard. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 12.07.24 в 13:26

Петък, 12 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 5 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Ангелина Грозева, Наталия Цекова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 11.07.24 в 08:10