Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Уелбек представя в Германия новата си книга, публикувана в деня на атентата срещу "Шарли ебдо"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният френски писател Мишел Уелбек представя тази вчер книгата си „Подчинение” на литературния фестивал „Литколон” в Кьолн при високи мерки за сигурност. В романа си писателят описва Франция през 2022 година, завладяна изцяло от ислямската религия. В деня на публикуването на книгата в Париж стана атентата срещу списание „Шарли ебдо”.

Това е първата изява на Уелбек след атентатите в Париж и ще бъде единствена среща с читатели в Германия. Най-известният френски писател ще чете избрани откъси от новия си роман пред напълно разпродадена зала за 600 души. Четенето започва тази вечер в 19,30. Полицията в Кьолн е взела сериозни мерки за сигурност, но не оповести предварително какви.

В „Подчинение” се разказва за Франция след 7 години. Страната е пред президентски избори, и за да попречат на успеха на крайнодесния „Национален фронт”, социалисти и консерватори подкрепят кандидатурата на един умерен мюсюлманин. След като той печели, в страната постепенно започват да се налагат строги ислямски порядки.

Няма пряка връзка между този роман и извършените в деня на излизането му атентати в Париж, но въпреки това Уелбек обяви, че ще се въздържа от маркетинг и ще ограничи изявите си до минимум.

В сряда книгата излезе и на германския пазар, като тиражът от 100 000 бройки е на изчерпване и в момента се допечатва втори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14