Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си голямата българска диригентка Росица Баталова

| обновено на 21.01.15 в 14:13
Маестра Росица Баталова получава приза "Музикант на годината" 2005
Снимка: Алегро виваче

На 19 януари 2015 година, на 84 години почина голямата българска диригентка Росица Баталова, съобщиха от Националния музикален театър „Стефан Македонски”.

Поклонението пред тленните останки на Баталова ще бъде на 23 януари 2015 година, петък, от 9.00 до 10.00 часа във фоайето на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Погребението е от 11.00 часа в Софийските централни гробища.

Родена на 3 септември 1930 година в Стара Загора, възпитаничка на проф. Марин Големинов и проф. Влади Симеонов в Музикалната академия, тя свързва творческия си път почти изцяло с Националния музикален театър. Десетки постановки на оперети и мюзикъли са в нейния богат репертоар, а спектаклите, в които тя е била на диригентския пулт, са стотици. Нейното име ще остане не само в златните страници на Националния музикален театър, но и в българската културна съкровищница.

Баталова е основател и дългогодишен диригент на Дамския камерен оркестър "София". През 2005 година тя бе избрана за "Музикант на годината" от слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт".

Поклон пред паметта й!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14