Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 археологически проучвания са извършени само за година

Миналата година е поставен рекорд от над 400 археологически проучвания у нас, съобщи за "Хоризонт" директорът на Националния археологически институт с музей при БАН Людмил Вагалински преди откриването на осмата Национална изложба "Българска археология 2014":

Свършена е работата и по инфраструктурните големи проекти - и "Струма", и "Марица", и газтрасета, като се започне от палеолита в Белоградчишко, като пещерата Козарника, минем през емблематични праисторически обекти, сред тях и много нови такива, да речем край село Мурсалево на магистрала "Струма", където имаме от неолита селище с абсолютно запазена планировка, запазена архитектура, много интересни находки, през Античността с големите римски градове, и Ескус на Дунав край село Гиген, и Делутом в община Средец, край село Дебелт, а и Хераклея Синтика - града на македонските царе край Петрич, в Рупите местността, където беше разкрита съдебната палата на града, от трети век, запазени до пет метра височина стени над тогавашния терен, в нашите средновековни столици, естествено - и Плиска, и Преслав, и Търново с "Трапезица" с много нови интересни разкрития, Калиакра, Лютица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14