Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Боян Воденичаров представя своя нов компактдиск в Брюксел

| обновено на 17.02.15 в 11:30
Боян Воденичаров
Снимка: архив

Големият български пианист Боян Воденичаров представи своя нов компактдиск „Random Paterns” (”Случайни фигури”) в Кралската консерватория в Брюксел. Албумът съдържа авторска импровизационна музика, в която се долавя индийска рага и български фолклор.

Идеята е да покажа моите преживявания, свързани с импровизацията, които обхващат целия ми живот, защото импровизирам от дете. Просто ми беше любопитно да импровизирам, исках да видя какво има зад нотите, от какво е съставена музиката. Как се конструират акорди, как се правят фрази. Композиционно любопитство. – споделя музикантът.

Боян Воденичаров е не само блестящ инструменталист, достигал до високите върхове на изпълнителското изкуство, получил признание със серията си награди от международни конкурси: "Сенигалия" (1979), "Бузони" (1981), "Кралица Елизабет" (1983). Като носител на трета награда на конкурса "Кралица Елизабет" в белгийската столица самият той неколкократно е канен за член на журито на този реномиран форум. Боян Воденичаров е също композитор, импровизатор, джазмен, който още в младежките си години създава джаз трио, носещо неговото име заедно с Христо Йоцов (барабани и перкусии) и Владимир Гунев (контрабас).

Педагогическата му дейност започва в Музикалната академия в София, продължава в Кралските консерватории в Лиеж и Гент. В момента Воденичаров е професор по пиано и импровизация във Фламандския отдел на Кралската консерватория в Брюксел. Неговите музикални интереси са многопосочни. Като изследовател и интерпретатор на старинната музика той издава серия компактдискове с произведения на класиците, изпълнени на фортепиано солово и в камерни формации с негови колеги.

Чуйте повече за новия компактдиск в интервюто с Боян Воденичаров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14