Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази ще ръководи международните музикални проекти на НДК

Мирослав Боршош и Веско Ешкенази
Снимка: НДК

Директорът на НДК Мирослав Боршош и световноизвестният цигулар Веско Ешкенази представиха на специална пресконференция първите големи музикални събития за  тази година.

Веско Eшкенази ще бъде посланик на НДК по света в сферата на класическата музика, каза Мирослав Боршош, който не скри удовлетворението си от факта, че Ешкенази е приел предложението му да дойде в Двореца като ръководител "Международни музикални проекти". Той беше категоричен, че НДК трябва да се превърне в пространство за качествени и конкурентни продукти, а Веско Ешкенази е човекът, който може по най-добрия начин на популяризира тази кауза.

Бих искал да благодаря на г-н Боршош за отправената покана, която приех с изключителна радост. Няма да крия, че съм изключително развълнуван - НДК заема специално място в моя живот, тъй като именно тук излязох за първи път на голяма сцена, когато бях едва 17-годишен, заяви цигуларят. Той заяви, че ще направи всичко по силите си, за да може НДК да реализира заявените високи цели, а големите музикални имена да открият в Двореца и София техен нов дом, където да се връщат отново и отново, за да радват постоянно българските слушатели.

Веско Ешкенази, носител на приза "Музикант на годината" 2010 в националната анкета сред слушателите на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт", с гордост кани българската публика на концерт в зала 1 на 8-ми май, когато ще се представи Камерният оркестър "Концертгебау", а сред солистите ще бъде и известният контрабасист Доминик Селдис.

Второто голямо събитие, което обявиха от НДК за първата половина на годината, е гостуването на звездата Камерън Карпентър, млад американец, станал прочут като "лошото момче на органа". Високо ценен от критиката и публиката, той се отличава със своя талант, нестандартно излъчване и чар, съчетавайки виртуозност, изключителна артистичност, екстравагантна визия и собствен стил. В София Карпентър ще донесе и конструирания от самия него инструмент, на който свири. Концертът е на 14-и юни в зала 1 на НДК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14